Buzetske maškare najveće u Istri

Maškarano ludilo na području Buzeta polako se bliži vrhuncu.

Sve se više približava i glavno događanje; tradicionalni maškarani mimohod, najvećem u Istri! Ove godine pusna nedeja pada 15. veljače kada će se održati mimohod sedamdesetak maškarnih grupa iz područja Buzeštine, te gostiju iz okolice. Ulicom II. Istarske brigade, tj. od vrtića do glavnog trga Fontana prodefilirat će oko tisuću maski s popratnim alegorijskim kolima.

Mnoštvo posjetitelja moći će vidjeti tradicionalne buzetske maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, zvončari, ali i neke poznate osobe iz javnog života koje se samo na taj dan okupe na Fontani. Ovo peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja jedan divni svijet mašte, ali i kritičke realnosti. Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Trgu Fontana gdje će se izmjenjivati i predstavljati maškarane grupe.

Vladavina maškara završava tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 18. veljače u 18.30 na Mostu. No, prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv. Ivan – Most i započinje u 15.30. Prema legendi, ona potječe još od vlasnika mlinova u dolini Mirne među kojima je postojala jaka konkurentska netrpeljivost. To je trajalo sve dok se u maškarama nisu našli svi zajedno i spremili ovna za večeru, a nakon večere netko od njih bacio je rogove pojedenog ovna i zahtijevao da svađa prestane. Mlinari su to prihvatili i od tada se igra bacanje roga na Pepelnicu.

P. R.