Celje: Zvuci i okusi otoka Paga

Otok Pag složno se predstavio u slovenskom Celju u sklopu već tradicionalne manifestacije koja se održava ususret turističkoj sezoni.

Celjem su odzvanjali zvuci otoka Paga i širili se mirisi tradicionalne paške kuhinje, a sve u sklopu manifestacije ‘Zvuci i okusi otoka Paga’, koja je privukla više od četiri tisuće posjetitelja. Dvodnevnim zajedničkim nastupom gradova Novalje i Paga te općina Kolan i Povljana predstavljene su vrijednosti i ponuda otoka Paga kao jedinstveni, cjeloviti doživljaj, neposredno prije početka nove turističke sezone.

Sve je počelo u trgovačkom Citycenteru gdje su od popodneva do zatvaranja na stolovima izložene i servirane paške delicije, a sve uz pratnju glazbenog nastupa Klape Sol. Spoj modernog i autohtonog privukao je brojne posjetitelje koji su zastali poslušati, kušati i u konačnici kupiti domaće proizvode izložene na stolovima u samom središtu ovoga modernog trgovačkog centra koji je vrvio ljudima.

Bio je to izvrstan uvod u manifestaciju koja se drugi dan nastavila na Krekovom trgu, glavnom trgu Celja, gdje su se ponovno nudili birani proizvodi, ali i prezentirala ukupna turistička ponuda uz osobni kontakt koji se pokazao najboljom vrstom promocije.

Na štandovima građanima je servirana prava gastronomska gozba. Nudio se paški sir, plava riba sa žara, crni rižoto od sipe, makaroni sa skutom, kušalo se maslinovo ulje i domaća vina… Istovremeno, na velikoj pozornici u sklopu nastupili su klapa Kolanjke iz Kolana, Navalia iz Novalje, Sol iz otoka Paga i KUD Družina iz Paga. Na pozornicu se se popeli i gradonačelnici te načelnici koji su pozdravljali okupljene građane, složno izrazili zadovoljstvo manifestacijom te pozvali građane Celja i sve Slovence da i ove godine dođu na Pag i tamo provedu svoj godišnji odmor. Građane je pozdravio i gradonačelnik Celja, Bojan Šrot, kojemu su se svi gradonačelnici i načelnici zahvalili na izuzetnom gostoprimstvu. U organizaciji ove zahtjevne manifestacije iskazao se celjski poduzetnik Roman Šumak, veliki prijatelj otoka Paga, koji na njega već godinama redovito dolazi.

Zajednički nastup dobro je došao i izlagačima, sa čijih su štandova proizvodi doslovno nestajali, a sklopljena su i nova poznanstva i prijateljstva koja će još jače povezati ove destinacije. Slovenci se već tradicionalno, bilo kao turisti ili kao vikendaši, na Pagu osjećaju kao kod kuće, a poruka je jasna – otok Pag nudi za svakoga ponešto. U predstavljanju otoka Paga uživale su tako sve generacije, uz obećanje Celja da će otoku Pagu uzvratiti posjet već u rujnu ove godine.

P. R.