Chartreuse liker & Roby Marton Gin

U zagrebačkom baru Crta predstavljeni su žestoki francuski liker Chartreuse i Roby Marton Gin, englesko piće talijanskog podrijetla.

Chartreuse, liker od 132 trave, spravljaju fratri kartuzijanskog reda, a proizvodi se u dvije verzije – žuti (40% alkohola) i zeleni (55% alkohola). Smatra se najstarijim svjetskim likerom, koji se po istoj (naravno, tajnoj) recepturi proizvodi još od 1605. godine. Njegova je posebnost i u tome što je jedini liker na svijetu koji prije flaširanja odležava tri godine u bačvama i to od slavonskog hrasta.

Chartreuse-žutiŽuti Chartreuse ima takvu boju po šafranu, jedinoj travi za koju se pouzdano zna da je sadrži ovaj liker, a slatkoću crpi iz meda. Inače, Chartreuse je nastao kao posljedica potrage za životnim eliksirom, što je bila vrlo popularna disciplina u srednjem vijeku. U vrijeme kad je nastao, u tom dijelu svijeta bile su poznate 132 trave i, legenda kaže, sve su one završile u likeru.

Chartreuse, kakav danas poznajemo na tržištu, već 250 godina se proizvodi u istom kartuzijanskom samostanu Grande Chartreuse u blizini Grenoblea, a pristup recepturi imaju samo dva fratra.

Zeleni Chartreuse sa svojih 55% alkohola zaista je namijenjen istinskim ljubiteljima žestokih pića, kojima ne samo od sreće zasuze oči prilikom kušanja ovog vrhunskog pića. Nešto je manje sladak, sadrži isti broj trava, ali porijeklo njegove zelene boje ostaje tajna, skrivena iza samostanskih zidina.

Chartreuse je idealna podloga za koktele, a osobito je popularan The Last Word, poznat i kao posljednji koktel prije uvođenja prohibicije u SAD-u. Sadrži u jednakim omjerima zeleni Chartreuse, gin i naš Maraschino. Žuti Chartreuse pokazao se kao dobra  osnova za koktel 127, koji je kreirao poznati majstor Gianfranco Pola. U posljednjih dvije i pol godine, Chartreuse je prepoznat u ugostiteljstvu Istre, najprije među stranim turistima, a potom i među domaćim ljubiteljima dobre kapljice, istaknuo je voditelj degustacije Omar Biloslavo.

ItRoby Marton Gin-koktelalija baš nije karakteristična po proizvodnji gina, ali Roby Marton Gin nastao je u sasvim prirodnom okružju, u destileriji poznatoj po proizvodnji grappe. Gin baš i nije neko piće za piti čisto, ali je vrijedilo probati da bi se mogle doživjeti sve arome koje su baznom pšeničnom alkoholu dale razne trave.

Naravno, puno više od sebe dao je u koktelima koje je znalački pripremila Loreena Meda, domaćica Crte.

Prvo je krenuo gin s malo slatkog korijena, te đumbirom i narančom, a nevjerojatno dobrim pokazao se ‘obični’ gin-tonic s krastavcem, rozi paprom, cimetom i anisom. Nakon toga bilo je teže u svoj punini doživjeti inače sjajni Gin & Grape…

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen