Ciklo G.E.T. Tour

Ciklo G.E.T. Tour je kružna biciklistička utrka vinskim cestama, a prvi start i cilj 28. rujna bile su toplice Sveti Martin na Muri.

2-Ciklo G.E.T. Tour Medjimurje 28.09.2013 _3 (Kopiraj)No, osim vožnje, ovdje postoje i kontrolne točke koje natjecatelji  trebaju obići. U Međimurju su biciklima obišli vinsku kuću Hažić, vinariju Kocijan, restoran Terbotz, OPG Šardi – Pčelarstvo Kaan i restoran Međimurski dvori i na svakoj od tih kontrolnih točaka, natjecatelji su rješavali određeni zadatak. Od toga da je trebalo pogoditi sortu vina u čaši, preko raspoznavanja vrste meda pa sve do toga koji su glavni sastojci  međimurske gibanice.

Cilj ove utrke, koju je osmislila udruga G.E.T. te ju organizirala u suradnji s TZ Međimurja i biciklističkim klubom BMK Mura Čakovec , nije samo bicikliranje i pobjeda s nagradama. Cilj ove manifestacije koja će, nadamo se, postati tradicionalna jest proširenje ponude prema cikloturistima i, kao što se vidjelo kroz samu utrku, odličan način da kroz vožnju biciklom upoznaju eno-gastronomske sadržaje određene regije.

3-Ciklo G.E.T. Tour Medjimurje 28.09.2013 _4 (Kopiraj)Kako je ovo bila prva utrka Ciklo G.E.T. Toura i organizatori i novinari jedva su čekali prve reakcije sudionika, a one su bile više nego pozitivne. Naime, ovo je prva biciklistička utrka koja je na takav način spojena s eno-gastro ponudom. Primjerice, sudionica Helena Zečar Lajtman ocijenila je utrku kao izuzetno zabavnu, zanimljivu, ali i edukativnu. Na primjer, mada je iz Međimurja, tijekom ove utrke prvi puta je posjetila OPG Šardi – Pčelarstvo Kaan.

Staza duljine 37 km nije bila prenaporna zbog dovoljnog broja zaustavljanja na kontrolnim točkama.

Ono što je najbitnije, svi sudionici su se odmah raspitivali za neku od sljedećih utrka Ciklo G.E.T. Toura, a ne treba ni napominjati da će sljedeće godine svi oni ponovno biti na utrci u Međimurju.

Organizatori su izuzetno zadovoljni viđenim, jer  se Ciklo G.E.T. Tour pokazao kao savršena simbioza biciklista i lokalnih ponuđača eno-gastro delicija. Svakako će sljedeće godine u Međimurju, a i na ostalim utrkama, nastojati uspostaviti suradnju i s turističkim agencijama kako bi na taj način doveli cikloturiste iz susjednih država.

Izuzetno su zadovoljni reakcijom domaćina na kontrolnim točkama gdje je, primjerice, Tatjana Hažić oduševljeno naglasila kako, prema njezinu mišljenju, ovo spada među bolje ideje koje su zaživjele u cikloturizmu.

Organizatori su zahvalni Međimurskoj županiji  koja je prva prepoznala ovaj projekt i dala potreban vjetar u leđa.

Koliko su bili u pravu, pokazalo se već 5. listopada u Klanjcu (Hrvatsko zagorje) gdje je u sklopu manifestacije ‘Zahvala jeseni’, u suradnji s TZ Klanjca i biciklističkim klubom Kukuriku, održana druga u nizu Ciklo G.E.T. Tour utrka.  Organizatore je posebno veselilo što su na toj utrci imali natjecatelje iz drugih gradova, dakle, ne samo domaće sudionike, već i turiste.

U Klanjcu je pokret bio s Trga Antuna Mihanovića, glavnog trga, a natjecatelji su obišli kontrolne točke:  seoski turizam Stara vodenica,  proizvođač kupinovog vina Kupilek, izletište Villa Zelenjak – Ventek, muzej Staro selo Kumrovec i vinariju Sever te su degustirali vina i domaće delicije.

4-Ciklo G.E.T. Tour Klanjec 05.10.2013 _3 (Kopiraj)Sudionici su i ovdje, kao i u Međimurju, bili vrlo zadovoljni i razdragani i očigledno puno svježiji, jer je trasa bila desetak kilometara kraća. Ipak, dojmovi su bili vrlo slični – zanimljivo, zabavno i edukativno. I kao što kaže sudionica Nina Baković: ‘Ljudi, ovo je toliko dobro da ne može ne uspjeti!’ Zato su si GET-ovci dali rok od tri godine da naprave od Ciklo G.E.T. Toura cijeli niz manifestacija koje će biti regionalno prepoznatljive.

Lokalne zajednice su ihpočele prepoznavati, sami biciklisti također, a trebat će im podrška državnih institucija i, naravno, medija.

Počele su pripreme za niz utrka Ciklo G.E.T. Tour 2014. kada će biti minimalno 12 utrka, a održavat će se od Orebića, preko Slavonije, Zagreba pa ponovno do Međimurja.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.