Crikvenica i zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam, kao poseban oblik turizma, na globalnoj razini raste po stopi između 15% i 20% godišnje te je od strateške važnosti za hrvatski turizam.

Primjera radi, medicinski turizam, kao jedan od segmenata zdravstvenog turizma, kreće se na razini od 44 do 60 milijardi dolara godišnje – čulo se na Turističkom forumu ‘Crikvenica – rivijera zdravlja’, održanome u povodu 125 godina crikveničkoga turizma u Thalassotherapiji.

U izradi je Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma na kojemu zajednički rade Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma radi uspostavljanja sustava minimalnih standarda opremanja, sigurnosti, kvalitete usluga i okolišnog održivog zelenog poslovanja  – istaknuo je Ivo Bašić u ime Ministarstva turizma. Primorsko-goranska županija je usvojila Strategiju razvoja zdravstvene industrije od 2013. do 2020. te, prema riječima prof.dr.sc. Vladimira Mićovića, ravnatelja Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, radi intenzivno na odgovarajućem akcijskom planu.

Crikvenica je, što je posebno naglasio Damir Rukavina, gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Crikvenice, prepoznata još 1888. godine kao jedna od kvarnerskih kvalitetnijih i potencijalnih zdravstvenih turističkih destinacija, što je dovelo izgradnjom prvog javnog morskog drvenog kupališta do profiliranja Crikvenice kao kupališnog odredišta i destinacije. O tim povijesnim i današnjim posebnostima govorio je dr.sc. Amir Muzur s Medicinskoga fakulteta u Rijeci, posebno ukazujući na povijesni tijek osnivanja dioničkog društva Crikvenica, otvaranje prvoga kupališta i hotela, početak bilježenja meteoroloških podataka te zagovor članova tadašnje vladarske kuće.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.