Crna ovca – tri dana zabave u Baški na otoku Krku

Ljubitelji prave autohtone janjetine doći će na svoje u vikendu od 12. do 14. svibnja, kada se u Baški na otoku Krku održava popularni festival Crna ovca. Festival slavi individualizam, kreativnost, otočku baštinu, popularnu kulturu, sport i bašćansku janjetinu koja je nadaleko poznata po svojoj kvaliteti, jer se ovce u Baški hrane isključivo aromatičnim mediteranskim biljem izniklim iz kamena začinjenim posolicom Jadranskog mora.

Uz podršku domaćina Općinu Baška i Turističku zajednicu Općine Baška i glavnog sponzora  partnera Valamar Rivijere  ovogodišnja se Crna ovca u održava organizaciji tvrtke Studio Conex.

„Posjetitelji događanja imat će priliku sudjelovati u najbogatijem programu do sada. Ukratko, ove se godine vraćamo crnji nego ikad!“, kaže Boris Lešić, direktor agencije Studio Conex: „Baška je već desetljećima omiljeno turističko odredište inozemnih i domaćih gostiju i svi oni vole Crnu ovcu. Kao što je poznato, svi planirani programi za posjetitelje su besplatni što možemo zahvaliti našim sponzorima koji prepoznaju vrijednost događanja za brandiranje destinacije i povećanje prodaje u predsezoni“.

Iz ovogodišnjeg programa u vikendu od 12. do 14. svibnja valja istaknuti otvaranje izložbe fotografija Briana Rašića posvećene Davidu Bowieju u petak, nakon čega odmah slijedi koncert zagrebačke skupine Jinx koja ovih dana promovira svoj dugo očekivani album.

„U subotu posjetitelje očekuje cijeli niz događanja, od jedriličarske regate Corinthia Cup, preko dječjeg nogometnog turnira Crno janje, natjecanja u spravljanju janjećeg kotlića, predavanja dugogodišnjeg prijatelja Crne ovce Korada Korlevića, voditelja Astronomskog društva Višnjan, pod nazivom „Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa“, kazališna predstava Ja, tata i brojna ulična predstavljanja baštine i običaja otoka Krka. Večer ćemo završiti hip hoperskim i rokerskim Crnim ovcama, koncertima mega popularnih The Beat Fleet i riječke skupine Let 3, najavio je Boris Lešić.

Uz to, posjetitelji će imati priliku pridružiti se i trekking kampu, zatim planinarskim i biciklističkim turama u okolici pod nazivom Ovčarski pohod i Beeeciklom do Mjeseca, poletjeti u balonu iznad Baške u vrijeme održavanja jedriličarske regate, okušati se spravljanju autohtone tjestenine valcića, poslušati promenadne nastupe kulturno umjetničkih društava, vježbati jogu ili uživati u uličnoj umjetnosti.

Načelnik Općine Baška Toni Juranić kaže kako Crna ovca najglasnije najavljuje nadolazeću turističku sezonu u Baški i na otoku Krku: „Kroz Crnu ovcu imamo priliku u samo nekoliko dana pokazati našim gostima sve ono najbolje što Baška i Krk nude. Baška će biti sva u znaku Crne ovce, a u program se uključio velik broj lokalnih ugostitelja i udruga, što pokazuje kako cijelo mjesto diše s Crnom ovcom“.

Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška, izjavila je prilikom predstavljanja Crne Ovce: „Općina i TZO Baška aktivno rade na promociji Baške kao atraktivne turističke destinacije. Kako je svima na Jadranu jedna od glavnih sastavnica programa produljenje turističke sezone, Crna ovca za nas je korak u pravom smjeru za ostvarenje tog cilja. Tematski festivali predstavljaju bitnu turističku atrakciju i motiv dolaska naših gostiju, a kvalitetnom i konkuretnom ponudom koju će manifestacija Crna ovca pružiti svim posjetiteljima, želimo Bašku predstaviti kao top destinaciju na Kvarneru i van ljetnih mjeseci“.

Mile Pavlica, destinacijski direktor Valamar Rivijere za otok Krk naglasio je da se Valamar Riviera rado uključila u organizaciju Crne ovce, financijski, ali i kroz promociju i lokacije koje je Valamar dao na raspolaganje tijekom održavanja festivala. „Danas za turizam nije dovoljno imati samo sunce, more i odgovarajući smještaj, jer turisti traže zabavu, gastronomiju i doživljaje kroz aktivan odmor. Valamar Riviera je nakon pripajanja Hotela Baška snažno prisutna na otoku Krku i veliko nam je zadovoljstvo što smo pomogli da se Crna ovca vrati u Bašku. Riječ je o poznatom bašćanskom brendu i prilici da pomognemo jačanju ponude destinacije. Crna ovca aktivnim gostima nudi idealan paket: događaj s neiscrpnom ponudom sadržaja za sve uzraste“.

Damir Martinović Mrle iz riječke rock skupine Let 3 najavio je najžešću svirku ikad za sve Crne ovce koje se u subotu, 13. svibnja ove godine nađu u Baški na otoku Krku.

Sve informacije o cjelokupnoj ponudi, lokacijama svih priredbi i smještaju gosti mogu pronaći na internet stranici www.crnaovca.com.hr, a Crnu ovcu možete pratiti na službenoj Facebook stranici https://www.facebook.com/crnaovcaevent/?fref=ts,

PR: Studio Conex

Fotografija: Rene Karaman