Naučite kuhati najslasnije dalmatinske delicije, uživajte u domaćoj hrani, vinu, suncu i moru u Falkensteiner Clubu Funimation Borik u Zadru!
Najbolji hotel u Hrvatskoj prema ocjeni najvećeg nezavisnog web portala za putovanja na njemačkom govornom području i dobitnik HolidayCheck Award 2014 – Falkensteiner Club Funimation Borik – pripremio je za svoje goste posebno kulinarsko iznenađenje u svibnju. Ako ste ljubitelj dalmatinske kuhinje i želite naučiti male tajne kulinarskog zanata, u tome će vam pomoći šef kuhinje Ivan Orehovac na kulinarskom tečaju koji se održava svakodnevno tijekom svibnja.
Škampi na buzaru, dalmatinska pašticada, morski plodovi, riba na gradele… samo su neka od jela koja ćete naučiti pripremati i oduševiti svoje najdraže. A za one hrabrije i vičnije kuhači jedan složeniji recept s potpisom šefa Ivana Orehovca:
Brodet od miješane svježe ribe na viški način sa palentom od mladog kravljeg sira, maslinovog ulja i svježe ubranog ružmarina
Sastojci za brodet:
(za 4 osobe):
1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režnja češnjaka
2 dl vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi
Opis pripreme:
Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne.
Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovom ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese.
Sastojci za palentu:
300g palente
1 žličica soli
400g mekanog feta sira i mladog kravljeg sira
4 žlice maslaca
1,2 l vode
0,1 l maslinovog ulja
0,01 kg svježeg ružmarina
Opis pripreme:
Palentu uspite u kipuću blago posoljenu vodu. Zagrijavajte uz miješanje, a kad zavrije, kuhajte još 10-ak minuta, zatim dodajte maslinovo ulje. Kuhanu palentu izlijte na tanjur. Feta sir izmrvite (ili protisnite) te ga umiješajte u rastopljeni maslac te svježe sjeckani ružmarin.
Posluživanje:
Preko vruće palente rasporedite pripremljenu fetu i odmah dodajte brodet. Pospemo sve sa sjeckanim peršinom, maslinovim uljem te poslužimo. Dobar tek!