Dalmatinski pršut neodoljiv u svim varijantama

Nitko nije ravnodušan kada je u pitanju dalmatinski pršut. Evo nekoliko savjeta i trikova koje biste o njemu trebali znati

Nije svaki pršut proizveden u Dalmaciji dalmatinski pršut. Dalmatinski pršut od ove je godine zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla, koja je onemogućila krivo deklariranje i sankcioniranje onih pršuta koji su se do sada nazivali dalmatinski, a zapravo to nisu bili. Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom ili logotipom na kojem su tri lava.

Bez konzervansa i aditiva, s jedinim dodatkom morskom soli, dimljen blagim izgaranjem u iznimnim prirodnim uvjetima i sušen na buri, dalmatinski pršut postao je tražena hrvatska delicija. Pravi dalmatinski pršut prepoznat ćete po osebujnoj aromi, blagom slanom okusu i jednoličnoj crvenkastoj boji, a istinski gurmani znaju da je najukusniji onaj ručno rezani. Majstori će vam reći da je za rezanje potreban dug i oštar nož te kvalitetan stalak. Za razliku od Španjolske u kojoj se pršut reže tako da mu je duljina jednaka širini, u Dalmaciji ćete dobiti dugu i do maksimalno milimetar i pol tanku šnitu. Pršut se reže netom prije serviranja, nikako ne satima prije i nije ga dobro zamrzavati, jer time gubi svježinu i okus.

Tips & Tricks

 Kao nezaobilazni dio tradicionalne dalmatinske kuhinje, dalmatinski pršut se servira uz tvrde sireve, masline, rajčice i maslinovo ulje.

U modernijim varijantama poslužuje se uz voće, a odlično ide uz dinju, med ili plodove mora. Idealan je izbor za najjednostavniji sendvič, a za nešto raskošniju verziju kombinirajte ga s omiljenim umakom i različitim povrćem.

Ljubiteljima vina Dalmatinci će uz dalmatinski pršut preporučiti plavac, babić ili crljenak, no odlično pašu i suha bijela vina poput graševine, sivog pinota, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca…

Želite li uživati u dalmatinskom pršutu na nešto neobičniji način jednostavno ga s obje strane kratko popržite na maslinovom ulju, zalijte ga bijelim vinom po vlastitom ukusu te još par minuta ostavite na vatri. Servirajte ga uz domaći kruh ili pogačice i uživajte u novom gurmanskom doživljaju.

 

PR: Lollipop