‘Dani istarskih šparuga’ uz vina i maslinova ulja

Od 24. ožujka do 15. svibnja na području sjeverozapadne Istre  u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja održavaju se 7. Dani istarskih šparuga.

Koncept događanja sastoji se u korištenju omiljene proljetne namirnice – divlje šparuge – u vrijeme kada ona samoniklo raste, kroz ponudu lokalnih restoratera.

MorenoCoronica,MarijaBursic,TullioFernetich 003 [800x600]Manifestacija je predstavljena u restoranu Primizia u Brtonigli, čiji je vlasnik Tullio Fernetich, a gdje se moglo uživati u specijalitetima chefa Voljena Stanića spravljenima na bazi šparuga s područja sjeverozapadne Istre. U prvom slijedu poslužena je tzv. rastavljena fritaja, potom tortelini punjeni
mesom boškarina na kremi od divljih šparuga, a nakon toga proljetna teletina iz krušne peći. Za desert je ponuđen potopljeni semifreddo u koji se, nažalost, chef nije usudio dodati i malo šparuga i tako zaokružiti svoju sjajno izvedenu kulinarsku priču.

Jela su adekvatno praćena vinima Morena Coronice – mlada Malvazija 2012 i ona malo zrelija iz 2011, potom Teran 2011 te na kraju ‘eksperimentalni’ Gran Teran koji će se u svojoj punini pokazati tek 2015. godine. Napomenimo da ovaj gastronomski doživljaj ne bi bio potpun bez maslinovih ulja obitelji Buršić.

Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buje naglasio je da projekt služi ne samo promociji autohtonih namirnica nego i lokalnih ugostitelja u predsezoni. Iz godine u godinu uključuje ih se sve više, tako da će u ovogodišnjim Danima istarskih šparuga sudjelovati 32 restorana iz sjeverozapadne Istre.

Posebnost samonikle biljke istarske šparuge, naglasila je Maja Jovičić, direktorica Turističke zajednice Brtonigla, rekavši kako je to njihova najspecifičnija kontinentalna namirnica, koja najbolje prezentira ‘zelenu Istru’.AntonioRavalico-vino 002 [800x600]

Osim po šparugama, Brtonigla i okolica poznati su po dobrim vinima u što smo se uvjerili i prilikom posjeta vinariji Ravalico u Novoj Vasi. Obiteljska tradicija započeta je 1903. godine s kojom nas je upoznao Antonio Ravalico, kojeg uz brata u poslu prate sin i nećak. U njihovu podrumu kušali smo kvalitetnu Malvaziju, Sivi pinot, Chardonnay i Muškat te Merlot i Cabernet, ali i odličnu rakiju komovicu.

Put nas je odveo dalje do Krasice kod Buja, gdje poznati maslinar Nino Ćinić  ima vrlo originalnu, rustikalno uređenu kušaonicu ulja. Njegova se obitelj maslinarstvom bavi od 1996. godine, a svrstavaju se među vodeće u Istri. Uzgajaju sorte leccino, bjelicu i bužu, a posebno su ponosni na svoj višestruko nagrađivani ‘Oleum Vitalum’, koje s razlogom nosi lentu ponajboljih istarskih maslinovih ulja.ninoCinic-masline 004 [800x600]

Mustafa Topčagić/Fama
Foto: Rene Karaman/R-press

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.