Degustacijska večer uz cijenjena istarska vina vinarije Clai

 Još jedna vinska večer u restoranu Noel bila je rezervirana za degustaciju osebujnih istarskih vina vinarije Clai čime je restoran dodatno obogatio svoju ionako zanimljivu ponudu. Vlasnik vinarije, Giorgio Clai predstavio je tradicionalna vrhunska vina za koja je chef Goran Kočiš osmislio poseban menu koji je upotpunio kompleksnu, težačku narav ovih cijenjenih istarskih vina.

Giorgio Clai iz istarske Krasice blizu Buja, zaljubljenik u vina koji se voli voditi intuicijom, poznat je po tome što dopušta prirodnim procesima da se jednostavno dogode i na taj način nastanu bogata, tradicionalna, a ujedno nestandardna i pomalo drukčija vina. Koliko je zapravo jaka veza između ovog intrigantnog vinara i njegovih cijenjenih vina, dokazuje i način na koji se odnosi prema vinima smatrajući ih svetim pićima.

Elegantna i pitka, istovremeno i vrlo izražajna vina šef kuhinje Noela Goran Kočiš sljubio je s jednako karakterno izražajnim menijem s kojim se vina savršeno upotpunjuju. Tako je za početak uz Clai natur brut pjenušac izabrao jednostavan i čisti okus kamenica. Orzoto patka te istančan okus kavijar limete u suradnji s kupažom istarske malvazije, sauvignona bijeloga i pinota sivoga Ottocento bijelim, 2013. činili su savršen spoj za bogato iskustvo okusa.

Na Cappellacci krvavicu uz dodatak parmigiano kreme i tradicionalni špek savršeno se nadovezao Ottocento crni iz 2013., kupaža refoška, odnosno istarskog terrana s crvenom peteljkom, cabernet sauvignona i merlota. Malvaziju Sv. Jakov iz 2013. iznimno ugodnog okusa Kočiš je sljubio s divljom oradom uz koju su vongole, šafran te peršin stvorili nezaboravnu kombinaciju koju će gosti još dugo pamtiti. Brasato od junećih obraza uz palentu kao prilog bilo je logično rješenje za kultni Brombonero iz 2013. godine.

Svoj čarobni potpis ovoj večeri chef Goran Kočiš ostavio je servirajući gostima marakuju koja je uz okus papra te u kombinaciji s marelicom istaknula slatke note desertnog vina Tasel, proizvedenog od prosušenog grožđa bijelog muškata.

Giorgio Clai i njegova vinarija Clai mogu se pohvaliti istinskim poznavanjem vina i podneblja u kojem ova vrhunska vina nastaju. Inspirirani prirodom i poštivanjem visokih standarda, u vinariji Clai stvaraju vina koja ostavljaju duboki trag na hrvatskoj vinskoj sceni oplemenjujući ponudu hrvatskih kvalitetnih vina.

PR: 404