Dinner in the Sky u Zagrebu i Splitu

Nakon što je prošlog ljeta prvi put posjetila Hrvatsku, jedinstvena i svjetski poznata gastronomska atrakcija, ‘nebeski restoran’ Dinner in the Sky, vraća se u Zagreb i Split.

U Zagrebu će sladokusci željni novog i drukčijeg pristupa uživanju u vrhunskom ‘iću i piću’ – izvorno nastalog u Belgiji – nezaboravno iskustvo fine dininga u zraku moći doživjeti od 21. do 31. svibnja ispred hotela Westin. U jedinstvenom spoju hedonizma, avanture i vrhunske atmosfere koji pruža Dinner in the Sky Splićani i njihovi gosti će, pak, moći uživati na Rivi u srcu turističke sezone, od 9. srpnja do 23. kolovoza.

Za 22 gostiju u sigurnim rukama tima stručnjaka koji će njihov stol kranom podići na visinu od 50 metara (Zagreb) odnosno 65 metara (Split) u restoranu Dinner in the Sky će se brinuti iskusna posluga i najbolji chefovi iz Hrvatske i inozemstva. Tako je u Dinner in the Skyu u Zagrebu 21. i 22. svibnja domaćin poznati finski chef Sasu Laukkonen, čija je kuhinja usredotočena na organski i divlji uzgoj te prirodne i fairtrade sastojke. Laukkonen je 2010. u Helsinkiju otvorio restoran Chef & Sommelier, koji je 2014. nagrađen i Michelinovom zvjezdicom. Ponajprije je samouki kuhar, a kreacije su mu ambiciozne, čista okusa, domaće i originalne, s težnjom prema finesse-diningu.

Od 23. do 31. svibnja će za goste ‘nebeskog restorana’ kuhati Tomislav Hruban, izvršni šef kuhinje hotela Westin Zagreb. Karijeru je započeo u obiteljskom restoranu koji je otvorio njegov djed, a nastavio u hotelu Sheraton Zagreb, da bi 2005. prešao u Westin. Zahvaljujući svojoj stručnosti, talentu za detalje, ali i direktnom i jednostavnom odnosu prema domaćoj i međunarodnoj kuhinji, dobio je nadimak ‘Jamie Oliver Balkana’. Tomislav je 2008. osvojio Hrvatski kulinarski kup, a 2009. titulu ‘Zlatni kuhar Balkana’, što su samo neka od njegovih brojnih priznanja.

Ovogodišnji zlatni pokrovitelj ekskluzivnog događanja Dinner in the Sky je The Macallan – luksuzni single malt viski, poznat kao brand koji je prodao najskuplju bocu alkoholnog pića na svijetu, novo piće James Bonda, ali prije svega simbol kvalitete i baštine škotskog viskija. The Macallan, jedna od najboljih svjetskih destilerija single malt viskija, osnovana je 1824. na sjeveroistoku Škotske.

‘Ponosni smo na pokroviteljstvo ovog izvanserijskog događanja. Ono nam omogućava da gostima Dinner in the Skya na najneposredniji način približimo užitak koji pruža spoj vrhunskog The Macallan viskija s ukusnim i maštovitim gastronomskim kreacijama svjetskih i hrvatskih majstora kuhinje’, naglasio je Zdravko Brkić, The Macallan ambasador za regiju.

Jedinstvena kvaliteta The Macallan viskija počiva na šest stupova među kojima se ističu jedinstveni kotlovi za izradu viskija koji se kao zaštićena kulturna baština Škotske nalaze i na novčanici od 10 škotskih funti. Proces proizvodnje iznimno je selektivan, pa tako samo 16 posto destilata dozrijeva u najboljim hrastovim bačvama u kojima je prethodno odležavalo bijelo vino sherry iz pokrajine Jerez u Španjolskoj. The Macallan je jedinstven i po inovativnom pristupu označavanju svojih varijacija bojama (Gold, Amber, Sienna i Ruby), a ne godinama odležavanja. Gradacije boja odražavaju prirodnost viskija i raspon dominantnih aroma The Macallana, od laganijih citrusnih sve do bogatih aroma suhog voća.

M. M. / Foto: Jurica Galoić (Pixsell)