Diplomatsko vino za predsjednika Josipovića

Na nedavno održanom sajmu Hotel&Gastroteh u Zagrebu, među brojnim uglednicima koji su posjetili štand tvrtke Mam vin, izdavača časopisa Svijet u čaši, gost je bio i čelnik države Ivo Josipović. Tom se prilikom upoznao s njihoim projektom Diplomatsko vino, te ih pozvao u svoj uredu na Pantovčaku kako bi se o tome dodatno informirao.

Mladen Horić i Ivo Josipović-diplomatsko vinoDiplomatsko vino je proizvod osmišljen 2003. godine i realiziran u suradnji poduzeća Mam vin i Badela 1862 (Vinarija Nespeš). On je po svojoj atraktivnosti promotivno-komercijalnog, a po svom dosegu i idejnoj širini međunarodnog karaktera. Prepoznavši njegovu vrijednost, idejnu širinu, promotivno-komercijalni i humanitarni potencijal, proizvod je inicijalno podržalo pet veleposlanstava stranih država u Republici Hrvatskoj, dajući mu na taj način poseban legitimitet i jamstvo održivosti uz uvjet kontinuirane i dostatne materijalne potpore za njegovu daljnju realizaciju, razvoj i distribuciju. Enokreacija Mladena Horića, direktora poduzeća Mam vinosmišljena i inicijalno realizirana u suradnji s Badelom 1862., pohranjena je u posebno dizajnirane butelje i opremljena ‘diplomatskom putovnicom’, te signirana posebnim brojevima. Primjerci svih dosadašnjih diplomatskih vina čuvaju se u nišama vinoteke Sv. Martin čiji je vlasnik poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar. Godine 2013., u suradnji poduzeća i tvrtke Iločki podrumi nastala je nova inačica diplomatskog vina pod nazivom Vino Corps Diplomatique. Riječ je o personaliziranim elegantnim buteljama vrhunskog bijelog vina (traminac 2007., kasna berba, 0,5 l i 0,75 l) u ograničenoj količini, opremljenim posebnim etiketama koje ovome, u diplomatskim krugovima, već etabliranom proizvodu jamče kakvoću. Enokreacija Vino Corps Diplomatique uz vrhunsko vino traminac, svojoj publici i poznavateljima vina želi ponuditi široku paletu najkvalitetnijih hrvatskih vina čime bi bila zastupljena cijela Republika Hrvatska. Stoga, poduzeće Mam vin pregovara o suradnji s tvrtkama Belje d.d. i Badel 1862, te poznatim hrvatskim vinarima i vinogradarima Vladom Krauthakerom, Davorom Zdjelarevićem, Morenom Coronicom, Franjom Toljanićem i Zlatanom Plenkovićem.

Valja naglasiti da kvalitetu navedenog proizvoda posebno jamči i enolog svjetskog glasa i urednik časopisa Svijet u čaši, Željko Suhadolnik, koji je već dugi niz godina svojom kompetencijom na području enologije i stručnim člancima u časopisu promotor nacionalne enološke tradicije u domovini i inozemstvu.

Po završetku sajma do susreta između predsjednika Ive Josipovića i direktora tvrtke Mam vin, Mladena Horića, došlo je kako je i najavljeno u predsjednikovoj rezidenciji na Pantovčaku. Prilikom posjeta predsjednik Josipović pohvalio je projekt Diplomatskog vina i dao sugestije kojim bi se institucijama trebalo još obratiti kako bi on u potpunosti zaživjeo.

M. N.