Dobrobiti tradicionalne japanske superhrane

U zagrebačkoj Makronovi održana je radionica ‘Japanska superhrana i njezine dobrobiti’. Tradicionalne japanske namirnice i pripremu jela prezentirali su Seigo Okada, Miyuki Hosokawa i Fumi Takeuschi, predstavnici prestižnog makrobiotičkog instituta Seishoku Kyokai iz Osake.

Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima, ali i dugovječnosti te se tradicionalna japanska kuhinja Washoku nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane. Washoku je blisko povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa. Te su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni, čak i u urbaniziranim japanskim sredinama visoke tehnološke razvijenosti, a posebice se poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

Japanska hrana-MakronovaObiteljski vođena kompanija Muso, izrasla iz makrobiotičke tradicije, predstavlja fascinantni svijet tradicionalne japanske hrane prema makrobiotičkim principima kroz suradnju s obiteljskim gospodarstvima i lokalnim uzgajivačima. Sve tradicionalne namirnice uzgajaju se prema najvišim standardima ekološke proizvodnje, čuvajući znanja koje se generacijama prenose s koljena na koljeno. Fascinantna je činjenica da se iste recepture i način proizvodnje, primjerice Okinawa Factor miso paste, čuvaju već 680 godina. Tradicionalni proizvodi poput misoa, tamarija, algi itd. predstavljaju svijet malih japanskih sredina gdje se još zadržala minuciozna manufaktura koja odiše posvećenošću, poniznošću i cjelovitim pristupom.

Okinawa Factor – Tradicija Japana dostupna i u Hrvatskoj

Japanske kuhariceBrand Okinawa Factor podržava Washoku vrijednosti te se kupcima u Hrvatskoj nudi zaista najbolje od tradicionalnih japanskih namirnica (miso, shoyu, zeleni čaj, udon tjestenina…) uzgojenih i prerađenih upravo prema sačuvanim tradicijama. U njihovoj se proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi te sam proces dobivanja proizvoda traje čak i do nekoliko godina. Često se u procesu proizvodnje slijedi ciklus izmijene svih godišnjih doba jer se smatra da upravo ovaj krug izmijene energije u prirodi pomaže da se iz početne namirnice, djelovanjem prirodnih enzima, proizvede živa hrana s najvećom mogućom hranjivom vrijednošću. Upravo u vrijeme visoke tehnološke obrade hrane, gdje je cilj proizvesti velike volumene hrane što brže i sa što manje utjecaja iz prirode, ovi su proizvodi nužni za održavanje zdravlja i sklad našeg tijela s promjenama u prirodi. Njihova široka primjena u kuhinji te visoka nutritivna vrijednost i blagodati koje pružaju našem zdravlju, donijeli su im status japanske superhrane. Ime branda Okinawa Factor asocira na poznatu dugovječnost Japanaca s otoka Okinawe, koju uvelike duguju upravo svojoj uravntoteženoj tradicionalnoj prehrani.

M. B. / Foto: Rene Karaman