Dodjela certifikata za Dalmatinski pršut

U Centru za kulturu prehrane u Zagrebu proslavljena je dodjela prvih certifikata za Dalmatinski pršut koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Certifikate koji dokazuju sukladnost proizvodnje zaslužili su Pršut Voštane iz Trilja i MI Braća Pivac iz Vrgorca.

Dalmatinski pršut 2 (Kopiraj)Postupak zaštite naziva na razini EU započet će u sljedećih nekoliko tjedana.  Prilikom dodjele certifikata pročitana je čestitka iz međunarodne asocijacije OriGIn, koja naglašava važnost što većeg broja certificiranih proizvođača. Dr. vet. Ante Madir koji je uključen u postupak zaštite od samog početka naveo je da je iznimno veliki posao odrađen proteklih godina, nađeni su povijesni dokazi, koji kvalitetu Dalmatinskog pršuta povezuju sa specifičnostima zemljopisnog područja. Bili su uključeni brojni stručnjaci, sami proizvođači na izradi parametara proizvodnje, te institucije na podršci i administriranju postupka zaštite, Splitsko-dalmatinska županija i ministarstvo nadležno za poljoprivredu.

Stipe Grljušić, komercijalni direktor MI Braća Pivac istaknuo je važnost postojanja oznaka na nacionalnoj i EU razini za postizanje povećanja prodaje, te kvalitetu proizvoda koja proizlazi iz tehnologije i dugotrajnosti proizvodnje Dalmatinskog pršuta. O važnosti udruživanja proizvođača ao jednom od prvih koraka u postupku zaštite, a kasnije u promociji, organizaciji, proizvodnji i nastupu na tržištu rečeno je u okviru početka rada Klastera Hrvatski pršut, koji ima funkciju brige i podrške svim proizvođačima pršuta.

Prilikom dodjele certifikata Milena Pivac Klinac iz MI Braća Pivac istaknula je važnost tradicije gdje u njihovim okolnostima četvrta generacija u obitelji nastavlja rad na reputaciji i održanju ugleda obiteljskog posla.

Uz posebnu zahvalu predstavnicima regionalnih institucija, kao i resornom ministarstvu, proizvođači se nadaju skorom pozitivnom rješenju registracije svoje dalmatinske delicije na razini Europske unije.

P. R.

Foto: Rene Karaman

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.