Događanja na Lošinju u kolovozu

Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada, Lošinjski muzej, Pučko učilište i Osorske glazbene večeri za stanovnike i goste lošinjskog otočja i ove su godine organizirali manifestcije s različitim temama za različite ukuse.

Već tradicionalno početak kolovoza rezerviran je za Regatu lošinjskih olimpijaca koja se na otoku Lošinju održava po 31. put i to u vremenu od 03.-04.08. Jedriti će se dva dana sa startom u 11,00 sati, prvi dan biti će navigacijska regata Mali Lošinj – Susak – Ilovik – Mali Lošinj, dok je drugi dan posebno atraktivno jedrenje u samoj luci Lošinj, tzv. ‘jedrenje na štap’.  Počeci sportskog jedrenja na Lošinju vezani su za tradiciju pomorstva i brodogradnje, a zahvaljujući bogatoj jedriličarskoj tradiciji i entuzijazmu lošinjana nastala je tzv. lošinjska pasara ili Passera lusignana. Regata je posvećena lošinjskim olimpijcima, koji su sudjelovali na brojnim olimpijadama i čak osvajali zlatne medalje (Straulino&Rode, Helsinki 1952 .godine).

U Nerezinama se prvu nedjelju u mjesecu kolovozu organiziraju Nerezinske ljetne igre, sportsko-zabavna manifestacija, u koju se uključuju i mnogobrojni gosti otoka Lošinja, pa nije čudno da domaćine u potezanju konopa, pobijedi ekipa turista. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5.8. proslavit će se na glavom malološinjskom trgu Republike Hrvatske nastupom Nene Belana i grupe Fiumensi, uz veličanstven vatromet.

Pozivamo sve nautičare, ljubitelje mora i glazbe 14.8. na Nautički koncert, Puhačkog orkestra Josip Kašman iz Malog Lošinja, na malom otočiću Koludarac u uvali Engleza, do koje se može doći, naravno samo morskim putem.

Obožavatelji Elvisa Presleya doći će na svoje, 16.8. kada se u Malom Lošinju održava Elvis Presley night (na godišnjicu njegove smrti), a kada cijeli grad pjeva i pleše u ritmovima ovog kralja rock’n’rolla. Od 22. do 23.8. održava se u Malom Lošinju,  Festival lošinjskih balkona s nastupima raznih glazbenika na  lošinjskim balkonima iznad Rive lošinjskih kapetana i obale Priko, što je gostima jako atraktivno i neobično, budući da se cjelokupni program događa iznad njihovih glava.

Podsjećamo da se do 25.8. održavaju 38. Osorske glazbene večeri, festival je to klasične glazbe, koji se u Osoru održava od 1976. godine. Koncerti se održavaju u Osorskoj katedrali, a izvode se djela hrvatskih skladatelja, čime su Osorske glazbene večeri svojevrsni promicatelji hrvatskog glazbenog stvaralaštva, te se kao takve nalaze pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Folklornih i klapskih manifestacija također će biti napretek, pa tako možete prisustvovati Klapskim večerima u Giardinettu gdje će nastupati lošinjska klapa Čikat i Folklorno-klapskim večerima u kojima će nastupati FD Manfrina i FD Orlec, uz nastup ženske klape Augusta, kao i nezaobilaznim nastupima lošinjskih mažoretkinja.

Uz brojna zabavna događanja po otoku, možete posjetiti i zanimljive izložbe koje se odvijaju na brojnim lokalitetima na otoku od: Međunarodne izložbe karikatura u Osoru Oscafest, izložbe fotografija Artour koja obilazi cijeli otok, umjetničkog projekta ‘Vaše veličanstvo, otok Lošinj’, izložbe Alfreda Kellera o arhitektonskim projektima na Lošinju i prostoru Hrvatske,a posebno zanimljive su dvije izložbe u Nerezinama koje govore o tradiciji i načinu života ovoga kraja Pučka pobožnost-izložba sakralnih predmeta i slika i izložba posvećena Nerezinskim brodograditeljima.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.