Drniški pršut šampion u Poreču

Na ocjenjivanje pristiglo 18 certificiranih pršuta iz Istre, s Krka, Drniša i Dalmacije, jedan iz Crne Gore, nikad veći broj izlagača, Zoran Ćevid ponovio uspjeh iz Zagreba od prije dvije godine – svečano otvoreni sedmi Dani hrvatskog pršuta u Poreču 

Pršut Drniških delicija Maran novi je šampion Dana hrvatskog pršuta. Njihovo sedmo izdanje održava se dva dana u Poreču. Zoran Ćevid, vlasnik drniške tvrtke već je drugi put pobjednik ove manifestacije. Šampionska nagrada pripala mu je prije dvije godine u Zagrebu.

„Trud, radi i ljubav prema poslu, ali i iskustvo i znanje potrebni su za šampionske pršute. Veseli me što se još jednom potvrdio potencijal i kvaliteta drniškog pršuta koji je jedan od najjačih dalmatinskih brednova“, istaknuo je ovogodišnji pobjednik.

S ciljem podizanja razine kvalitete, povećanja kapaciteta i mogućnosit boljeg i kvalitetnijeg plasmana proizvoda, u pršutarstvu se posljednjih godina intenzivno investira. Proizvodnja pršuta raste iz godine u godinu, ali još uvijek ne pokriva polovicu potrošnje Hrvatske, poručio je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

„Naravno, ne mislim na prošlu godinu kad smo imali veliki pad potrošnje zbog pandemijske krize koja nam je pokazala koliko ova zemlja ovisi o turizmu. Zato iz Poreča, iz Istre, koja je predvodnica hrvatskog turizma želimo poslati poruku koliko je turizam važan pršutarima za plasman naših proizvoda. Zbog loše prošlogodišnje sezone potrošnja pršuta pala je  tridesetak posto. Ove dane organiziramo u turističkim središtima Hrvatske da pokažemo koliko je bitna sinergija turizma i domaće proizvodnje“, istaknuo je Markotić.

S njim se složio i Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Usporedio je turizam s izložbom na kojoj se mogu prezentirati i plasirati autohtoni i iznimno kvalitetni proizvodi. Istaknuo je važnost malih ekonomija koje su tipične za pršutarstvo te naglasio nužnost njihovog udruživanja kako bi postigli još veći uspjeh.

„Kada govorimo o proizvodima od buta i plećke u koje spadaju i pršuti proizvodnja je pala za desetak posto u odnosu na 2019. S druge strane imali smo smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i tridesetpostotno povećanje izvoza. Takav izvozni rezultat posljedica je pandemije, izostanka turističke potrošnje i blokade HORECA kanala, zbog čega su proizvođači našli alternativne prodajne i izvozne kanale, posebice putem trgovačkih lanaca. Samo za ilustraciju – mi smo prošle godine imali 50 milijuna noćenja manje, to je kada se preračuna kao da vam je nestao grad veličine Rijeke i okolice“, zaključio je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu istaknuo kako su resornom ministarstvu svjesni da proizvođači pršuta imaju problema s domaćom sirovinom.

„Upravo zbog toga nizom mjera nastojimo poticati domaću svinjogojsku proizvodnju. U ovom trenutku u obradi smo natječaja u okviru Mjere 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja gdje smo osigurali 300 milijuna kuna za izgradnju repro centara. Očekujemo da ćemo populaciju krmača povećati između 15 tisuća i 20 tisuća  što znači na godišnjoj razini 300 tisuća utovljenih svinja iz domaće proizvodnje“, istaknuo je Barać.

Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča govorili su o važnosti istarskog pršuta u eno-gastro ponudi te izrazili zadovoljstvo što se ovog vikenda u Poreču odvijaju dvije vrhunske manifestacije. Uz Dane hrvatskog pršuta, u uvali Peškera održava se 27. Vinistra, a vino i pršut oduvijek su bili neraskidivi dio istarske tradicije. Pozvali su građane Poreča i goste da se u subotu od 8 do 18 prošeću do obnovljene Gradske rive na kojoj će se predstaviti najbolji hrvatski pršuti i naravno, ovogodišnji šampion.

Lollipop

Fotografija: Danilo Dragosavac