Drugo prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske

U ponedjeljak 28. listopada, na Drugom prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske 2013., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), u zagrebačkoj Akademiji vina, Samoborska cesta 145, okupit će se ponajbolji sommelieri kontinentalne Hrvatske kako bi, u međusobnim nadmetanjima, pokazati svoja znanja u poznavanju i posluživanju vina, žestokih pića i drugih napitaka.

Izlučna nadmetanja Drugog prvenstva sommeliera kontinentalne Hrvatske 2013. započinju u ponedjeljak 28. listopada u 10 sati u Akademiji vina u Zagrebu. Na prvenstvu sudjeluje 9 sommeliera koji su zaposleni u restoranima i vinarijama Zagreba, Osijeka i šire okolice: Ivan Jug, pobjednik prošlogodišnjeg kontinentalnog prvenstva iz restorana Bistro Apetit – Zagreb; Mario Meštrović, restoran Il Secondo – Zagreb; Darko Lugarić i Predrag Čavić, restoran Agava – Zagreb; Siniša Lasan, restoran Trilogija – Zagreb; Dražen Beronja strukovni nastavnik iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek iz Osijeka; Filip Veselovac restoran-vinarija Josić iz Zmajevca; Damir Tomić, restoran Vinodol – Zagreb i Ivan Francesko iz Zagreba. U eliminacijskim nadmetanjima natjecatelji će, kroz razne testove i praktičan rad, pokazati svoje znanje iz vinarstva, te poznavanja i posluživanja vina. Finale će se održati pred publikom isti dan u 18 sati, u Green Gold Club-u, Radnička cesta 52. Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: otvaranja šampanjca, dekantiranju vina, prepoznavanja vina i žestokih pića na slijepo’, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi i sl.

Drugo prvenstvo sommeliera kontinentalne Hrvatske najava je 17. prvenstva sommeliera Hrvatske koje će se 25. i 26. studenog održati u Rovinju u hotelu Lone, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Dva dana, sommelieri će, osim odmjeravanja znanja, imati priliku razmijeniti iskustvo, posjetiti nekolicinu istarskih vinara, te svoj rad predstaviti vodećim hrvatskim ugostiteljima.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.