Dukatu dodijeljen halal certifikat

Nakon uspješno provedenog procesa certificiranja, Dukat mliječnoj industriji službeno je dodijeljen halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda u procesima nabave, prijema i skladištenja sirovine, proizvodnje, pakiranja, označavanja te skladištenja i distribucije proizvoda.

Dukatu je certifikat dodijelio rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aldin Dugonjić, koji je zahvalio i čestitao Upravi i zaposlenicima tvrtke na prepoznavanju potencijala halal tržišta te zahtjeva potrošača za dodatnom kvalitetom. Certifikat su u ime Dukata primili Goran Nidogon, direktor kvalitete tvrtke te Enver Šišić, direktor Dukatove tvornice Zagreb.

‘Uvođenje halal standarda još je jedna potvrda trajne predanosti Dukata kvaliteti i izvrsnosti u svim segmentima poslovanja te spremnosti tvrtke da udovolji zahtjevima potrošača’, rekao je Enver Šišić.

Certificiranju su prethodili višemjesečni procesi prilagodbe poslovnih procesa kako bi proizvodi odgovarali standardu halal hrane te edukacija 19 zaposlenika Dukata, internih auditora, koji su zaduženi za implementaciju i održavanje standarda i kvalitete koje halal certifikat zahtijeva.

Ovime se Dukatu otvaraju dodatne mogućnosti za izvoz u 44 arapske zemlje s više od 1,5 milijarde stanovnika, čija zakonska regulativa zahtijeva halal certifikaciju. Uz to, halal tržište sve više raste i u Europskoj uniji, a njegova vrijednost doseže 66 milijardi američkih dolara godišnje. Naime, ovaj certifikat predstavlja potvrdu kvalitete proizvoda (takva hrana, primjerice, ne smije sadržavati GMO) pa je njihova potražnja sve veća i među potrošačima koji nisu islamske vjeroispovijesti.

Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi), a u određenom segmentu predstavlja i njihovu nadgradnju.

Dukat