EKOSUSTAV GRADA – 8 festivala, 8 tema

Festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART ove godine će svaki od osam festivala posvetiti jednom od odabranih ciljeva Održivog razvoja koje je definirao UNESCO.

Podržavajući te aktivnosti podržat ćemo afirmaciju i važnost artikulacije svakog od ciljeva. EKOSUSTAV GRADA krovni je naziv za sve ideje, ciljeve i projekte Umjetničke organizacije Imagine platform za 2024. godinu. Ekosustav grada obuhvaća čak osam festivala od kojih će se tri održati na Ilici, a pet na različitim zagrebačkim kvartovima. Projekt Q’ART u tvom KVARTU započeo je 2023. godine na Španskom te nastavio na Maksimiru i Bundeku, a festival-akcije na Ilici održale su se čak četiri puta te su obilježile svako godišnje doba. Ove godine naziv svake festival-akcije krasit će jedna od UNESCO-vih tema održivog razvoja. Humanitarne udruge i partneri s kojima surađuju na festivalima biti će povezani sa temama s kojima će se pojedini festivali baviti. „Projekt je krenuo od revitalizacije jednog kvarta i proširio se na cijeli Zagreb što je velika stvar i velika odgovornost stoga smo ove godine odlučili dati poseban naglasak na onome što je nama najvažnije, a to je kvaliteta života u urbanim zajednicama. UNESCO je definirao ciljeve održivog razvoja koje ćemo ove godine istaknuti kroz festivale-akcije te ih kao i do sada preplesti kroz umjetnost zajednice.“ izjavila je Ivana Nikolić, osnivačica i pokretačica projekta. ,,Sve je počelo prije 24 godine na Ilici kada sam pokrenuo Community art – Umjetnost u zajednici, dugogodišnji edukativno-istraživački projekt koji se razvija sve do danas. Ekosustav grada iznimno je važan koncept koji uključuje puno segmenata, a ovi festivali-akcije su jedan od važnijih elemenata za umjetnost zajednice koji intenzivno radi na podizanju kvalitete života u zajednici.” rekao je Aleksandar Battista Ilić.

Prva festival- akcija održat će se 24. ožujka na kvartu Medvešćak u Parku Ribnjak. Naziv je festivala JEDNAKI U KULTURI te je naglasak na smanjenju nejednakosti unutar i između država. Nejednakosti i u razvijenom svijetu postoje, s velikim disparitetima u pristupu tržištu rada, zdravstvenim i obrazovnim uslugama, sve vidljivije kroz globalnu komunikaciju. Insistiranje na gospodarskom rastu bez obzira na ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije rezultiralo je prirodnim degradacijama i nije smanjilo siromaštvo. Ključne su javne politike, zakonodavstvo o plaćama i socijalnoj zaštiti te nadzor nad globalnim financijskim tržištima, uz praćenje provedbe propisa. Dobro vođene migracijske politike trebaju olakšati sigurnu, uređenu i odgovornu migraciju. Značajnu ulogu ima i razvojna pomoć te financijski tokovi, uključujući direktne strane investicije u najpotrebnijim državama, naročito u najnerazvijenijim, sukladno nacionalnim planovima.

Druga festival-akcija nosi naziv OČUVANJE ŽIVOTA NA ZEMLJI, a održava se na Ilici 21. travnja. Ciljevi teme je zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti. Život ovisi o zemlji baš kao i o vodi. Šume čine 30% površine Zemlje, stanište su brojnih vrsta biljaka i životinja i imaju presudnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Nekontrolirano krčenje šuma, degradacija i gubitak zemljišta te suša i dezertifikacija – uzrokovane ljudskim aktivnostima i klimatskim promjenama – ozbiljan su problem s kojim se potrebno suočiti kako bi se ublažile negativne posljedice na život svih živih, međuzavisnih bića. Enorman utjecaj čovjeka na klimatske promjene dovodi do nesvakidašnjih vremenskih uvjeta čega su rezultat razorne oluje, poplave, enormne vrućine i suše. Devastacija resursa i osnovnog izvora života na zemlji glavni su izazovi za održivi razvoj i utječu na živote i egzistenciju milijuna ljudi u borbi protiv siromaštva.

Treća festival-akcija biti će na Trnjanskoj Savici u Parku Marije Ružičke Strozzi. Tema biti će PITKA VODA I HIGIJENSKI UVJETI, a glavna je poruka osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve. Predstavnica kvarta Trnjanska Savica na konferenciji za medije EKOSUSTAV GRADA bila je Božica Dragaš, voditeljica mreže Knjižnice Marina Držića. Za novinare je tada poručila: ,, Tema važnosti vode i održivoga upravljanja vodama izravno je povezana sa samim smještajem Trnjanske Savice te aktivnostima koje smo dosad organizirali. Već treću godinu zaredom Mjesni odbor Trnjanska Savica obilježava Dan rijeke Save, 1. lipnja, kad su građani pozvani na vožnju raftom po rijeci. Tako će biti i ove godine, a sve će to biti predstavljeno i na prvom Q’ART-u na Savici, 19. svibnja u Parku Marije Ružičke Strozzi.”  Ekosustavi povezani s vodom, poput planina, šuma, plavnih zemljišta, rijeka, izvora i jezera, trpili su dugotrajne posljedice neodrživog rasta, posebice u klimatskim promjenama. Čista voda, ključna za život, često nije dostupna zbog ekonomske nesigurnosti i loše infrastrukture. Postizanje ovog cilja zahtijeva aktivno sudjelovanje lokalnih zajednica u upravljanju vodom i sanitarnim uvjetima. 

Festival-akcija koja je četvrta po redu je ZDRAVLJE I DOBROBIT, a ona želi osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija. Održava se 16. listopada na Ferenšćici na šetnici uz potok Bliznec. Predstavnik kvarta Ferenšćica, predsjednik Vijeća MO Ferenšćica, Ante Palada izjavio je na pressici:  ,,Razvoj grada i prenamjene industrijskih zona u stambene površine uz na žalost slabo planiranje svih oblika infrastrukture od komunalne do društvenih sadržaja s godinama rezultiralo je između ostalog manjkom zelenih površina što nas je potaknulo na pojačanu brigu oko postojećih lokacija zelenih površina. Tako je prije 2 godine uz potok uređena šljunčana šetnica, a u posljednje dvije sezone sadnje drveća zasađena su nova stabla tužnih i kovrčavih vrba po kojima je ova lokacija specifična i poznata. I upravo zbog toga odlučili smo se na organizaciju Q’Art festivala na lokaciji šetnice uz potok Bliznec kako bi naglasili potrebu češćeg boravka i korištenja ovakvih urbanih zelenih oaza kao što je ova naša šetnica kao centralno mjesto druženja stanovnika našeg ali i susjednih naselja.“ Osiguranje zdravog života i promicanje dobrobiti za sve ljude, svih uzrasta bitno je za održivi razvoj. Značajan napredak postignut je u povećanju očekivanog trajanja života i smanjenju smrtnosti djece i majki. Najveći je napredak postignut u boljem pristupu čistoj vodi i higijenskim uvjetima, smanjenju broja oboljelih od malarije, tuberkuloze, dječje paralize te širenja HIV / AIDS-a. Međutim, potrebno je mnogo više napora za potpuno iskorjenjivanje mnogih bolesti i rješavanje novih zdravstvenih problema. Također cilj je bitno smanjiti broj smrtnih slučajeva i oboljenja uzrokovanih zagađenjem zraka, vode i tla.

Peta festival-akcija održat će se u kvartu Siget u Parku Mladenaca. Datum održavanje je 7. srpnja, a nosi naziv ŽIVOT NA KOPNU – biljke i životinje. U srijedu, 14. Veljače, na konferenciji za novinare Katarina Jovanović bila je predstavnica zapadnog djela Novog Zagreba, kvarta Siget. Gospođa Jovanović, predsjednica Vijeća Mjesnog Odbora Remetinec, za medije je izjavila: ,, Novi Zagreb i dalje mnogi doživljavaju kao veliku spavaonicu, no mi želimo pokazati da smo mi puno više od toga. Ovogodišnji Q’ART u našem kvartu održat će se u Parku Mladenaca, koji je poseban po tome što su u njemu preko 8ooo stabala posadili mladenci, te je prepun raznih vrsta drveća. Nakon prošlo ljetne oluje puno stabala u parku je stradalo, naša želja je bila da na neki način oživimo park i vratimo mu život. Upravo smo zbog toga prepoznali Q’ART kao partnersku organizaciju koja nam može pomoći u ostvarivanju tog cilja. Godinama pratimo njihov rad, te možemo reći da se naši ciljevi, misije i načini aktivnosti, poklapaju i preklapaju s njima. Sam Park Mladenaca, ali i veliki dijelovi naše gradske četvrti dom su velikom broju biljaka, reprezent toga je Brodarski institut kojeg zovu i Botaničkim vrtom Novog Zagreba, kao i velikom broju ptica pjevica, fazana, zečeva, ježeva, lasica te lisica i ostalih divljih životinja možemo se složiti da je ova tema idealna za nas, te vjerujemo da ćemo kroz ovogodišnji Q’ART u našem kvartu doprinijeti podizanju svijesti svih nas da sačuvamo ovu bioraznolikost i za generacije koje dolaze.‘ 

Ponovo se družimo na Ilici 22. rujna, povodom teme ODGOVORNA POTROŠNJA I PROIZVODNJA kojoj je cilj osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje. Održiva proizvodnja i potrošnja obuhvaćaju racionalno korištenje resursa, energetsku učinkovitost, održivu infrastrukturu i upravljanje otpadom za smanjenje budućih troškova. Cilj je raditi manje, ali bolje, te poboljšati kvalitetu života. Suradnja u lancu opskrbe, od proizvođača do potrošača, ključna je. To zahtijeva angažiranje potrošača kroz podizanje svijesti i obrazovanje. Podciljevi uključuju održivo upravljanje resursima do 2030., smanjenje bacanja hrane, održivo gospodarenje otpadom, smanjenje ispuštanja u zrak, vodu i tlo te povećanje recikliranja i ponovne upotrebe. U okviru projekta već 5 godina radimo Second hand reviju koja se bavi temama recyclinga, upcyclinga, reusa, repurposea na što ćemo posebnu pažnju staviti u okviru ovog festivala i kroz suradnju s Humana Nova zadrugom i Zagrebačkim holdingom.

U srcu kvarta Trešnjevke 20. listopada održava se festival-akcija u Parku Stara Trešnjevka. Tema je ODRŽIVI GRADOVI I ZAJEDNICE, a želja učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim. Gradovi su srca razvoja, ali suočavaju se s izazovima poput prometne zagušenosti, nedostatka osnovnih usluga i infrastrukturnih problema. Održivim urbanim planiranjem i upravljanjem, možemo prevladati ove izazove, potičući napredak, smanjenje zagađenja i siromaštva. ,, Trešnjevka ima otprilike 120 000 stanovnika-za usporedbu, više nego recimo Rijeka ili Osijek. Sa tako velikim brojem stanovnika, ona ima jedan jedini Centar za kulturu-kojeg predstavljam ovom prilikom. Trudimo se kreirati programe koji će na neki način zadovoljiti sve skupine koje tu žive.  Ono što je za nju tipično jest da je nekad bila radnička četvrt, zvali su je  Crvena Trešnjevka. Njeno je obilježje danas da je otvorena svima. Osim starije populacije tu su i nove mlade obitelji, tako da je njeno obilježje i bogatstvo različitosti. Želimo kreirati programe baš za sve. Zašto Q’ART? U stalnoj komunikaciji s građanima (odozdola), vidimo da ima potrebe za takvim tipom programa koji se odvija na javnim površinama i koji je na neki način šarolik i otvoren svima. Obzirom da imamo višegodišnju tradiciju kreiranja takvih programa, može se reći da smo testirali situacije, mjesta i programe kakve žele stanovnici Trešnjevke, ali i šire, jer je ona dosta blizu centra grada. Odgovor je – jer ljudi to žele. Tema održivih gradova nam je važna jer je Trešnjevka tako velika četvrt (kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, pa to zaslužuje), a i radi programske korelacije sa programom galerije Modulor Cekate-a koja se kontinuirano već desetljećima bavi temom arhitekture i urbanizma. Stoga smatramo da ova tema, uključujući i temu radništva i novih modela rada i solidarnosti, zaslužuje našu pozornost.” poručila je na pressici Saša Martinović Kunović, voditeljica galerije Modulor Centra za Kulturu Trešnjevka. Do 2030., cilj je osigurati pristup smještaju i uslugama, održivim prijevoznim sustavima, uz poseban fokus na ranjivim skupinama. Potrebno je unaprijediti inkluzivnu urbanizaciju i kapacitete za participativno planiranje. Zaštita kulturne i prirodne baštine, pristup zelenim površinama, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i podrška ruralnom razvoju ključni su. Najnerazvijenijim zemljama treba pružiti podršku u izgradnji održivih zgrada.

Zadnja festival-akcija biti će 24. studenog na Ilici. RODNA RAVNOPRAVNOST bit će tema s kojom se želi postići rodna ravnopravnost oba spola, ali i osnažiti sve žene i djevojke. Ravnopravnost spolova nije samo temeljno ljudsko pravo, već i nužan temelj za miran, prosperitetan i održiv svijet. Osiguranje jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i dostojanstvenom radu ženama i djevojkama te njihove zastupljenosti u političkim i  gospodarskim procesima donošenja odluka, bit će poticaj održivoj ekonomiji te će donijeti korist društvu i čovječanstvu u cjelini. Stoga treba posvuda ukloniti sve oblike diskriminacije žena i djevojaka, eliminirati sve oblike nasilja i eksploatacije u javnoj i privatnoj sferi.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

Projekt Ilica