En primeur malvazije, graševine i pošipa 2015.

U zagrebačkom hotelu Esplanade održano je četvrto en primeur kušanje vina na kojem se u organizaciji Udruženja vinarstva, udruga Vinistra, Graševina Croatica i Vino Dalmacije predstavilo 75 izlagača.

Kušanje je okupilo  vinare Istre, Slavonije i Dalmacije koji su premijerno predstavili netom punjena vina, berbe 2014., te nekoliko svojih odležanih vina.

Udruga graševina CroaticaUdruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a prošle godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije. Na ovogodišnjem en primeur kušanju berbe 2014. karakteristike malvazija predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, karakteristike pošipa predstavio je Saša Špiranec, a graševina Vlado Krauthaker. Vinistra je za ovu priliku okupila 46, Graševina Croatica 17, a Vina Dalmacije 12 vinara.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti  kultura konzumiranja vina. Neprestani rast broja izlagača i regija koja sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja.

P. R. /  Foto: Rene Karaman