U zagrebačkom hotelu Esplanade održano je četvrto en primeur kušanje vina na kojem se u organizaciji Udruženja vinarstva, udruga Vinistra, Graševina Croatica i Vino Dalmacije predstavilo 75 izlagača.
Kušanje je okupilo vinare Istre, Slavonije i Dalmacije koji su premijerno predstavili netom punjena vina, berbe 2014., te nekoliko svojih odležanih vina.
Udruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a prošle godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije. Na ovogodišnjem en primeur kušanju berbe 2014. karakteristike malvazija predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, karakteristike pošipa predstavio je Saša Špiranec, a graševina Vlado Krauthaker. Vinistra je za ovu priliku okupila 46, Graševina Croatica 17, a Vina Dalmacije 12 vinara.
En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina. Neprestani rast broja izlagača i regija koja sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja.
P. R. / Foto: Rene Karaman