Festival gljiva u međimurskim Pušćinama

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca već tradicionalno organizira Festival gljiva u međimurskim Pušćinama u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće i restoranom-pansionom Mamica.

Na terasi Mamice gljivari su predstavili najatraktivnije primjerke raznih jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva. Izložili su i neke rjeđe i zaštićene gljive kao što su jestiva i ukusna blagva ili pak nejestiva velika polipovka. Osim gljiva, našli su se tu brojni drugi pripravci od gljiva koje su posjetitelji mogli i kušati.

Restoran Mamica je osigurao i popratni gastronomski program u znaku gljiva. Oba dana festivala organizirano je kuhanje Gljivarske kotlovine, a uz jela od gljiva na terasi restorana moglo se uživati uz živu svirku. Sandri Nedeljko, vlasnici i glavnoj kuharici restorana Mamica, u kuhanju kotlovine pridružio se popularni ‘MasterChef’ Časlav Matijević. Kao pratnja hrani, tu su bili vinari s različitih strana Hrvatske, ali i iz Francuske, tako da su posjetitelji mogli kušati koja od ponuđenih vina bolje odgovaraju jelima od gljiva. Festival gljiva podržale međimurska vinarija Belović, istarska Medea, konavoski vinar Božo Metković i francuska vinarija Lionel Osmin & Cie koju u Hrvatskoj predstavlja tvrtka Vinolicious iz Zagreba.
Gljivarska kotlovina - Časlav Matijević i Sandra Nedeljko
Restoran i pansion Mamica, na čijoj terasi se održao Festival gljiva, obiteljski je restoran i pansion u Pušćinama, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela, spasiti ih od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija. Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi. Restoran i pansion Mamica otvoren je 2008. godine i već od prve godine rada uvršteni su u 100 najboljih restorana Hrvatske po izboru Kluba Gastronaut.

Prije otvorenja festivala, Ivanka Novak, zamjenica predsjednika Turističke zajednice Nedelišće i Ivan Škvorc Ivač proveli su eno-gastro novinare po Nedelišću kako bi im pokazali dio ponude ove općine. Ivan Škvorc Ivač (poznat i kao Međimurski Sinatra), otac Sandre Nedeljko, vlasnice restorana-pansiona Mamica, glazbenik je po zanimanju s više od 50 godina karijere, a 2011. godine dobio je Nagradu Zrinski Međimurske županije, za poseban doprinos u području kulture.

Općina Nedelišće ima doista zanimljiv popis kulturnih i prirodnih znamenitosti te zabavnih sadržaja koje vrijedi posjetiti i nemoguće ih je sve obići u jednom danu pa je trebalo odabrati dio koji će prikazati presjek te ponude. Uz restoran i pansion Mamica, predstavljeni su: Horvatova kovačnica u Gornjem Hrašćanu, Izletište Ribnjak Črečan i Medeni vrt Tatjane Šardi u Črečanu, uljara Poljo Posavec i bačvarija Pozvek u Dunjkovcu i sportski centar Aton u Nedelišću.

G.E.T. /FAMA i Helena Pletković