FESTIVAL ISTARSKE SUPE i ANTONJA 2023.

Na konferenciji za medije u prostorijama ispod Doma kulture u Rovinjskom Selu najavljene su manifestacije 9. Festival istarske supe te 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine – koje objedinjava tradicionalna Antonja.

Ovom prigodom najavljen je bogat program koji će se održati tijekom manifestacija u petak, 20. siječnja i u subotu 21. siječnja 2023. godine. Predstavnicima medija obratili su se Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj, Vlado Cvitić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Rovinjsko Selo, i Enrico Cernecca, predsjednik Upravnog odbora udruge Agrorovinj. Navedene manifestacije njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja. Manifestacije u Rovinjskom Selu prilika su da se proizvodi približe široj publici Rovinja i Istre te svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, ljubiteljima istarskih vina i maslinovih ulja. Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

U petak će se održati Festival istarske supe s početkom u 18 sati. Posjetitelji će moći degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu tako ponijeti prigodni suvenir s manifestacije. „Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 9, za sada, prijavljenih ekipa, a po prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za „najbolje uređeni štand“,“ rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

U subotu se održava tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 32. Antonja kao i 20. izložba maslinovog ulja. Ove je godine prijavljeno ukupno 51 uzorak vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista. Za maslinova ulja ovo je izuzetno dobra godina jer je od pristiglih 94 uzoraka oko 70% ocijenjeno i ušlo u kategoriju zlatnog sjaja. Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine. 

I petak i subotu, službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20 sati održati proglašenje pobjednika 9. Festivala istarske supe, a u subotu u isto vrijeme podijelit će se priznanja i nagrade za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine.

Zabavni program kreće uz glazbu i veselje od 22 sata , i to u petak s Le Mond bendom a u subotu s Edijem Maružinom i Banditima. Ulaz na manifestacije je besplatan.

Slavimo i podržimo lokalne proizvođače. Vidimo se u Rovinjskom Selu ovaj petak i subotu!

alPheRa*