Fiumare

Ove godine navršava se 10 godina od početka održavanja manifestacije „Oživimo Mrtvi kanal“, kada su pokretači manifestacije iz udruge „Pro Torpedo“ spoznali da je moguće povezati veliki broj udruga i ustanova koje različitim sadržajima prezentiraju i valoriziraju pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu, a posebno nematerijalnu baštinu. Manifestacija je sljedeće godine preimenovana u FIUMARE i dobila svoja marketinška obilježja i podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera, Lučke uprave Rijeka kao i niza drugih gradova, općina, ustanova i udruga. Ovaj maritimni festival uspješno je, kroz niz različitih programa, povezao Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Rijeke, Sveučilišnu knjižnicu, Astronomski centar, Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture, ŠRD Luben, Klub Sušačana, Mjesni odbor Luka, Gradsku knjižnicu, Pomorski fakultet Rijeka, Pomorsku školu Bakar, Tehničku školu Rijeka, Veslački klub Jadran, Centar za industrijsku baštinu, kao i niz udruga s Kvarnera i iz Istre koje sudjeluju na smotrama i regatama tradicijskih barki. Programski nositelj čitave manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

I ove godine manifestacija FIUMARE započinje tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica. Stručno- popularna predavanja pod nazivom „MaRiTime“ održat će se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja, a u Sveučilišnoj knjižnici održat će se predavanje o Franji Ksaveru Orlandu, utemeljitelju prve javne nautičke škole u Rijeci, s popratnom izložbom njegovih udžbenika. U ribarnici će biti postavljena izložba fotografija pod nazivom „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci“, u izlozima vijećnice Grada Rijeke izložba FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost, a na Gatu Karoline Riječke izložba FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije.

Na Gatu Karoline Riječke bit će upriličena inauguracija lošinjskog logera Nerezinac (u potpalublju Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja), obnovljen kroz projekt Mala barka 2 te inauguracija tradicijskih barki koje su obnovljene/izgrađene kroz projekt Arca Adriatica.

U sklopu interaktivnih radionica pomorskih vještina koje će se održavati na Gatu Karoline Riječke, zainteresirani sudionici moći će vezivati čvorove, izrađivati konop na starinski način kao i upletke od konopa, kalafati će pokazivali kako se izrađuju vesla i lantine, a ribari kako se ješka parangal i poučavati o nazivlju raznih ribolovnih alata, jedrar će demonstrirati opšivanje jedra grativom, brodomaketari će izrađivati makete brodova… Na nautičkoj radionici poučavat će se određivanje pozicije na moru, korištenje pomorske karte kao i nautičkih instrumenata: sekstanta, smjerne ploče, kompasa, šestara i nautičkih trokuta… Učenici Pomorske i Tehničke škole pohađat će radionicu 3D modeliranja i printanja tradicijske barke. Najmlađe očekuje niz edukativnih radionica na Gatu Karoline Riječke i na lošinjskom logeru „Nerezinac“ pod nazivima: „Riba ribi grize rep“, „Brod na vidiku! Spašavaj živu glavu!“ i „Od molitve moru do pozdrava suncu“, a u Dječjoj kući „Opsada Dječje kuće: gusari napadaju“ , „Plivajmo protiv struje“ i „Ida i leteći kit“. Uz obalu Mrtvoga kanala organizirat će se „Potraga za blagom“. Astronomski centar u planetariju će održati bogat program pod nazivom „More i zvijezde“, kao i „Astronomsku večer na rivi“. Mjesni odbor „Luka“ i Športsko ribolovno društvo „Luben“ organizirat će ribolovni kup uz prezentaciju i vaganje ulova ribe.

U akvatoriju riječke gradske luke održat će se demonstracijsko mornarsko i sportsko veslanje, regata tradicijskih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut i batana opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo). Nakon bala jedara i svjetala, uprizorit će se povijesni događaj „Karolina Riječka spašava Rijeku“ i vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunit će se i glazbom.

Eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera održat će se u Verdijevoj ulici, pokraj kazališta, a u obližnjim restoranima nudit će se jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera.

Pozivamo sve prijatelje mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina da nam se pridruže i zajedno s nama uživaju u ovoj atraktivnoj manifestaciji, koju ove godine organiziramo u sklopu Sajma nautike i u okviru europskog projekta Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine, a možemo se pohvaliti da je festival prepoznat i na međunarodnoj razini te je FIUMARE 2021 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

Festival Fiumare