Food Film Festival: Tri kulinarske radionice

Subota na Food Film Festivalu Zagreb bila je rezervirana za tri kulinarske radionice. Sve o zdravom doručku šampiona ispričao je, ali i pripremio, trener fitnessa Orlando Lopac. Poznati chefovi Branko Ognjenović i Dario Lide za Electrolux pripremali su kozice i steakove, a poznati gastronom Radovan Marčić te autorica kuharice ‘Mama zna’ i direktorica festivala Suzy Josipović Redžepagić pripremali su glavonošce.

Šator šefa kuhinje nešto iza podne zauzeo je Orlando Lopac, vlasnik Orlando Fita i promotor zdrave prehrane i zdravog načina života. On je pripremao proteinske palačinke i zdrave sendviče, a pomagala mu je i supruga Andrea i kćerkica Lava. Osim zanimljive radionice kojoj je cilj bio pokazati kako i zdrava prehrana može biti itekako ukusna, Orlando je održao i zanimljivo predavanje o vježbanju, potrebnoj količini proteina i dnevnom unosu određenih namirnica potrebnih za energiju. Nakon Orlanda, Electroluxovom kuhinjom su ponovo zavladali poznati chefovi Branko Ognjenović i Dario Lide koji su ovaj put pripremali pikantne Ledo kozice na pjenici od bijelog graha s klicama od češnjaka te Pikov rib eye, tagliatu na na podlozi hrskavog povrća

Suzy Josipović Redžepagić i Radovan MarčićŠećer na kraju ovog plodnog kulinarskog dana bila je radionica direktorice festivala Suzy Josipović Redžepagić koja je zajedno sa svojim prijateljem, ujedno i urednikom svoje kuharice te renomiranim gastrokritičarem Radovanom Marčićem pripremala glavonošce. Bilo je tu svega – hobotnice, lignji, lignjuna i to na nekoliko načina. Radovan je pripremio svoje polpete od hobotnice i frigane lignje, a Suzy je pripremala crni rižoto od sipe te parfait s Vindijinim mascarponeom i Ledo šumskim voćem. Ovaj pravi cooking show okupio je u velikom broju ljubitelje već poznatih Suzynih radionica, ali i Radovanovih zanimljivih gastropriča.

Kraj subotnje večeri nije pokvarila ni lagana kišica koja nije uspjela otjerati posjetitelje s dekica i uživanja u filmu ‘Julie & Julia’ o kultnoj kuharici Juliji Child. Bistro Lari&Penati pripremio je jedno od jela iz filma, ‘beef bourguignon’ uz koje se djelila gratis 0,5l Coca-Cola, a kojem su uživali i oni koji su odlučili večer provesti na jednoj od terasa FFFZ-a.

Večeras nas čeka završna večer festivala. Igor Tomljenović, vlasnik bistroa Lari&Penati, na završnoj radionici FFFZ, u 20 sati demonstrirati će tehniku Sous vide kuhanja i priredit će piletinu, ribeye odrezak, svinjsku vratinu i pire s porilukom.

Izlagači najavljuju zabavnu oproštajku od ovog nezaboravnog festivala do sljedeće godine. Na rasporedu je film ‘No reservations’ s Catherine Zeta-Jones i Aaronom Eckhartom u glavnim ulogama, a bruskete iz filma nudit će Apetit City.

T. F. / Foto: Julio Frangen