Fort Apache: Carstvo steakova

Leona Paraminski i Marko Lušić su se ‘primili kuhače’ pa čak i flambiranja steakova kako bi povodom lansiranja novog weba otkrili sve tajne vrhunskog steaka u Fort Apacheu. Za vrijeme show cookinga koji se odvijao na grillu, Leona je prisutnima otkrila sve tajne odreska Apache chef , juneće meso koje je sredina bifteka – zlatni rez. Specifičan je po tome što je odležao 14 dana u Dry aging komori pod posebnim klimatskim uvjetima.

5-Leona Paraminski i Marko LušićMarko koji preferira jednostavnu kuhinju s naglaskom na kvalitetu namirnice, drznuo se otkriti sve tajne filea jelena koji je odležao 14-21 dan u vlastitom soku i tretiran je u Wet Aging vakumu. Unatoč tome što je taj način ekonomičniji  jer meso ne gubi puno na masi, meso tretirano Dry Agingom  je bogatijeg okusa i mirisa te zadržava proteine. Naime, u Wet tehnici se proteini istope i nije tako bogatog okusa kao meso iz Dry komore.

Kaže se da uz dobar steak nije potrebno ništa osim čaše vina. Kako bi se meso što bolje sljubilo s vinom, svojim je stručnim savjetima pomogao Tomislav Voštinić koji je poslužio Syrah Voštinić-Klasnić iz 2011. godine. Vino arome koje prepoznajemo su trešnja, dinja i prezrelo bobičasto voće, okusa koji karakteriziraju skladni i dozreli tanin – potpuno se sljubilo sa posluženim steakovima.

Sve što trebate znati o steakovima:
Fort Apache poznat je po steakovima. Steak je odrezak, čije ime potiče od staronordijske riječi steik, a pod tim se podrazumijeva uglavnom odrezak goveđeg mesa. Najmekši odrezak dobiva se od bifteka, a može se pripremiti i od najboljeg dijela buta, tzv. ruže ili rozbifa. Nešto tvrđi odrezak dobiva se od potplećke ili junećeg buta. Američka kuhinja, na kakvoj se temelji jelovnik Fort Apachea, je poznata širom svijeta, po debelom, sočnom, goveđem steaku. Najpoznatiji su T-bone steakovi, koji se sastoje od bifteka i ramsteka, odvojeni komadom kosti u obliku slova T, po čemu je i dobio ime te rib-eye steak ili potplećnjak koji još zovu i šareni ramstek, a na svakoj kravi je samo 12 do 16 rib-eye steakova.

2-BiftekKako naručiti steak po svom ukusu?
– blue rare – steak pečen samo izvana, kompletno crven iznutra
– rare – pečen izvana, a iznutra 75% crven
– medium rare – 50% pečen izvana, 50% crven iznutra
– medium – 25% pink iznutra, a izvana pečen
– medium well – samo lagano se nazire roza boja unutar steaka
– well done – pečen do 100% smeđe boje

3-TanjurSve što trebate znati o Fort Apacheu:
Na pola puta između Zagreba i Samobora, na čak 1000 kvadratnih metara, smjestio se Fort Apache, jedinstveni restoran poznat po najboljim steakovima na ovim prostorima. U ponudi su steakovi različite gramaže i načina pripreme, burgeri, salate, razni deserti te ostala jela specifična za američku kuhinju. Fort Apache je specifičan i po tome što je  preuzeo filozofiju Dry Aging odležavanja mesa, koju u svijetu njeguju samo rijetki.

Dry Aging komora osmišljena je na način da zadovoljava sve uvjete, temperaturu i vlažnost zraka. Najfinije juneće meso odležava otprilike 20 dana, što rezultira najkvalitetnijim mesom iznimne punoće okusa s najvećom koncentracijom proteina, a upravo se takvo meso poslužuje samo u najboljim restoranima.

4-Biftek-grillFort Apache je doista i izgledom drugačiji od ostalih restorana jer je izvana nalik na drvenu tvrđavu iz western filmova, a iznutra je cijeli u drvetu. Nalikuje na kaubojski saloon, pažljivo odabranih kaubojskih i indijanskih detalja, sedla, koja su u funkciji barskih stolaca. Restoran ima veliku terasu, igraonicu za djecu, lift i cigar bar predviđen za ‘muške razgovore’ i opuštanje nakon hrane, a svi ljubitelji cigara imaju mogućnost pohraniti vlastite cigare i ostaviti ih na čuvanju, u za to predviđenom prostoru.

Poseban ambijent, show cooking, ljubazno osoblje i posebno pripremljeni steakovi zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ukusnih odrezaka, a Fort Apache čine mjestom koje morate posjetiti!

Indigo / Foto: Davor Puklavec/Pixsell