Franck: Radionica o Latte Artu

Prvi dan Festivala kave i čokolade u Zagrebu započeo je Franckovom radionicom na temu Latte Arta koji predstavlja svojevrsnu umjetničku nadogradnju u pripremi i posluživanju kave.

Pod voditeljskom palicom Antonije Mandić, Franckovi profesionalni baristi i voditelji razvoja HoReCa usluga Josip Novačić, Zoran Trkulja i Karlo Pešun pokazali su kako se lijevanjem mlijeka u šalicu kave te korištenjem čokolade uz docrtavanje štapićima stvaraju prava mala remek-djela. Umjetnost crtanja kremastom mliječnom pjenom po kavi pojavila se 1980-ih godina te brzo proširila povećavajući potražnju za profesionalnim baristima i potrebu za njihovim stalnim usavršavanjem te kreativnošću i inovacijama u pripremi espressa i napitaka od kave.

Franck Akademija: program edukacije i usavršavanja barista za partnere

Iako se na prvu čini vrlo jednostavnim, usvajanje tehnike izrade Latte Arta prije svega zahtijeva specifična baristička predznanja o tehnici održavanja i rukovanja espresso aparaturom, pravilnoj pripremi i svojstvima dobrog espressa kao i opća znanja o kavi i organoleptičkim karakteristikama različitih mješavina kave. Ova znanja i vještine integralni su dio programa edukacije Franck Akademije koje Franck osigurava za svoje partnere u ugostiteljstvu.
Latte Art dodatna je nadogradnja barističkih vještina i kreativnosti, a šalici savršeno pripremljene kave daje novu dimenziju i dojam posebnosti koji gosti vole pa je tako ova vrsta umjetnosti brzo stekla popularnost u ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske.

Predstavljanje Franck premium kava: Superiore i Stretto espresso

Franckovi baristi tom su prilikom predstavili i specifičnosti Franck premium kava za ugostiteljstvo – Espresso Stretto i Superiore za sve one koji uživaju u vrhunskim kavama.
Superiore espresso vrlo je specifična mješavina različitih arabica uz manji dodatak probranih robusta koje pridonose savršenoj pjeni. Ono što ga razlikuje od ostalih kava jest prvi dojam vrlo nježne, blage i pitke šalice, dok se naknadnim oslobađanjem svih aroma stvara nezaboravan doživljaj punog okusa. Karakteriziraju ga izrazito naglašene arome koje u podlozi imaju čokoladu prošaranu cvjetnim notama, a koje se nakon ispijanja dugo zadržavaju u ustima (dugotrajni ‘aftertaste’).
Za razliku od Superiore mješavine, Stretto espresso pruža potpuno drugačiji doživljaj. Riječ je o snažnijem, ali vrlo profinjenom profilu kave koji je prepoznatljiv po intenzivnim aromama tamne čokolade protkanim finim notama raznih začina.

Franck časti kavom sve koji doniraju za humanitarnu akciju ‘Korak u život’

Tijekom četiri dana trajanja festivala, Franck će kavom častiti sve posjetitelje koji doniraju preporučeni iznos od pet kuna za humanitarnu akciju ‘Korak u život’ za financiranje fakultetskog obrazovanja djece bez roditeljske skrbi.

Franck