Franckov svijet kave na ATP-u u Umagu

Novost ovogodišnjeg gourmet programa na ATP turniru u Umagu bile su zanimljive Franckove radionice i degustacije pod nazivom ‘Bogati svijet kave’ organizirane s ciljem promocije kulture ispijanja i rituala pripreme mljevene kave.

Uz moderatoricu Antoniju Mandić, stručni voditelji radionice Josip Novačić, Zoran Trkulja i Karlo Pešun, Franckovi profesionalni baristi, posjetiteljima turnira predstavili su bogatu povijest kave i mnoštvo zanimljivosti o ovome omiljenom crnome napitku. S naglaskom na aromatičnost i punoću okusa upravo mljevenih kava prezentirani su i različiti načini njihove pripreme kod kuće.

Ljubitelji kave tako su uz degustacije saznali više o posebnostima svake od Franckovih mljevenih kava poput Franck 100% Arabice, Franck 100% Arabice s okusom lješnjaka i čokolade te posebnih premium ‘single origin’ kava Guatemale i Costa Rice. Uz već uvriježeni način pripreme mljevene kave u džezvi, predstavljeni su i drugi, praktični načini pripreme kave – u kafetijeri, kao filtar kava te metodom franch pressa koji daju savršeno aromatičnu kavu.

‘S obzirom na visoku kvalitetu sirovine, svaki od ovih načina pripreme daje jednako intenzivan okus i pruža vrhunski užitak u različitim teksturama kave. Tajna je i u načinu mljevenja ovih kava što omogućava jednako kvalitetnu ekstrakciju aroma bez obzira pripremamo li ju u džezvi, kafetijeri, french pressu ili kao filtar kavu’, pojasnio je Josip Novačić.

Predstavljeni su i novi Franck espresso ljetni kokteli spravljeni s dodatkom Monin sirupa ili Baileysa proizašli iz Franckove akademije za bariste. Inspirirani lokalnim autohtonim proizvodima, Franckovi su baristi osmislili i zanimljivu kombinaciju okusa objedinjenih u ATP koktel s Franck 100% Arabicom, dodatkom istarskog maslinovog ulja i teranina te sladoleda od vanilije kojim su oduševili sve prisutne.

Način pripreme kave u džezvi
Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je uliti 100 ml hladne vode u posudu za kuhanje. Kad voda zavrije maknuti posudu s grijače ploče i uz lagano miješanje usipati 7g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) te dobro promiješati. Vratiti posudu na grijaču ploču te lagano grijati do podizanja pjene. Napitak ostaviti 3-5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja lagano promiješati pjenu. Po želji dodati šećer i mlijeko.

Način pripreme moka kave (u kafetijeri)
Ovisno o veličini moka posude, uliti hladnu vodu do naznačene oznake (otvor na donjem dijelu posude). Kavu rahlo usipati u za to predviđeno sito te kuhati do završetka ekstrakcije. Kava se kuha na temperaturi vrenja i potrebno je odmah nakon kuhanja maknuti moku s vatre radi očuvanja arome kave. Po želji dodati šećer i mlijeko.

Način pripreme kave u french press vrču
Za pripremu jedne šalice  napitka potrebno je dodati 2 pune čajne žličice ili jednu punu jušnu žlicu kave u French press vrč. Zasebno zagrijati 100 ml vode do vrenja, preliti preko kave i zatim vratiti poklopac na vrč. Napitak ostaviti 3-5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja protisnuti napitak za to predviđenom mrežicom. Promiješati te po želji dodati šećer i mlijeko.

Način pripreme filter kave
Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je u aparat dozirati 7 g kave (cca 2 vrhom pune čajne žličice) i 125 ml vode te kuhati do završetka ekstrakcije. Po želji dodati šećer i mlijeko. Ovisno o željenoj količini napitka prilagoditi količinu kave i vode.

M. M.