Francuska vina u Lidlu

Jedna od prvih asocijacija na Francusku svakako je vino.

Ova očaravajuća zemlja obiluje obradivom zemljom i prirodnim ljepotama. Na površini od gotovo milijun hektara rodnih vinograda godišnje proizvode i do 55 milijuna hektolitara vina, što ju svrstava u prva tri najveća proizvođača vina na svijetu. Upravo iz Francuske potječu neke od najpopularnijih sorti vina na svijetu poput Cabernet Sauvignona, Merlota ili Chardonnaya. Lidl je pozvao četverostrukog sommelierskog prvaka Hrvatske Klaudia Jurčića da da svoj osvrt na Lidlovu ponudu francuskih vina. Jedan od najpoznatijih hrvatskih sommeliera tako je degustirao vina i dodijelio im odličja.

Od četvrtka, 10. listopada, u Lidlovoj ponudi moći ćete pronaći više od 15 kvalitetnih francuskih vina, i to po iznimno povoljnim cijenama. Neka od vina iz ponude su Chateau Fontaubert 2011 (0,75 L, 34,99 kn), žive rubinske boje i intenzivne moćne aromatike, koja podsjeća na koktel crvenog i crnog bobičastog voća, a izvrsno ide uz tjesteninu s jačim umacima. Chateau le Bourdillot Tentation 2009 (0,75 L 69,99 kn) vino je izraženog voćnog karaktera kojim dominiraju cassis i borovnice uz popratnu finu začinsku pozadinu, a okusom se svježe vrlo dobro uklapa uz janjeće kotlete u umaku od finih trava. Chateau Mouras 2009 (0,75 L, 39,99 kn) odlikuje se intenzivnim mirisom kojim dominira zrelo bobičasto voće, popraćeno slatkim začinima, čokoladom, vanilijom i finim drvom s pozadinski primjetnom notom mente, a preporuča ga se uz file od jelena u umaku od borovnica. Chateau Croix de Tourans 2010 (0,75
L, 99,99 kn) je guste rubinske boje, s aromama crnog bobičastog voća isprepletene sa slatkim začinima, finim drvom, cedrovinom te mirisom duhana, a preporuča se uz pašticadu. Chateau la Croix Picard 2011 (0,75 L, 39,99 kn) vino je s iznimno naglašenim voćno-cvjetnim profilom uz začinsku notu, a idealna je nadopuna odležalom ovčjem siru. Selection Vieilles Vignes 2012 (0,75 L, 29,99 kn) karakteriziraju mirisi crnog bobičastog voća, ribizla i borovnice i ukuhanih šljiva, te izvrsno odgovara uz biftek na umaku od zelenog papra ili janjeći kotlete sa žara.

‘Lidl je za vas odabrao ova vina, a ja ih preporučujem. Riječ je o vinima za sve ukuse, a i za svačiji džep. Napokon je duh Francuske nadohvat ruke! Živjeli!’ – poručio je Klaudio Jurčić.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.