Francuski chef Xavier Mathieu u hotelu Esplanade

Ovih dana Zagreb je posjetio chef, Xavier Mathieu jedan od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice, dobitnik brojnih priznanja i predstavnik poznatog Le Phébus & SPA Carita u francuskoj Provansi.

Prilikom posjete Zagrebu, u suradnji sa chefom Anom Grgić, iskusnom i šarmantnom prvom damom Esplanadine kuhinje i njezinim timom kuhara, chef Mathieu pripremao je svečanu božićnu šampanjsku večeru. U prepunom restoranu Zinfandel’s, gdje se tražio stol više, ovaj šarmantni Francuz oduševio je Zagrepčane i goste hotela raskošnim jelovnikom od pet slijedova vlastitih specijaliteta. Pomno odabrana jela poslužena su u kombinaciji sa selekcijom vrhunskih francuskih šampanjaca Veuve Clicquot i Ruinart.

Bilo je tu neodoljivih provansalskih okusa poput avokada s mesom rakovice, agrumima te kremom i prahom od cvjetače, brandade od bakalara sa školjkama sv. Jakova, verbenom i šafranom, potom slasne janjeće plećke u kori od kumina s topljenim krumpirom na maslinovom ulju te primamljivog hrskavog kolača od čokolade s malinama i slatkom paprikom. Dio tih okusa imali su prilike kušati i poznati hrvatski kuhari među kojima Ante Udovičić, Mario Mihelj, Ivan Tomašević i drugi, koji su na MasterClass kulinarskoj radionici pomno pratili svaki pokret slavnog chefa ne bi li otkrili neke nove tajne kuharskog zanata.

Chef Xavier Mathieu i Chef Ana GrgicU sklopu svog boravka u Zagrebu, a uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, ovaj etablirani francuski chef održao je i edukativnu kulinarsku radionicu u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Novom Zagrebu gdje je srednjoškolcima predstavio vještine pripreme jela. Xavierov dolazak bio je poseban doživljaj za buduće mlade kuhare, na koje je ostavio snažan dojam. Namjera je bila da ih svojim entuzijazmom i ljubavlju prema kuhinji potakne na učenje, kreativno razmišljanje i razvijanje svog jedinstvenog kuharskog stila, kako bi se iz njih kroz koju godinu razvile neke nove hrvatske kulinarske zvijezde.

‘Oduševljena sam predstavljanjem francuskog chefa Xaviera Mathieua u Zagrebu. Masterclass i gala večera na kojoj je kuhao u suradnji s talentiranom hrvatskom šeficom Anom Grgić bili su iznimno uspješni. Velika je čast ugostiti u Zagrebu ovog iznimnog chefa, direktora poznatog restoran-hotela Relais & Châteaux Le Phébus & SPA Carita koji je dobio prestižne nagrade francuske gastronomije, među kojima je i jednu Michelinovu zvjezdicu. Ovaj susret između hrvatskih i francuskih profesionalaca jedinstvena je prilika za razmjenu znanja i iskustava u gastronomiji i umijeću življenja prema kojima naše dvije zemlje gaje snažnu povezanos’, istaknula je Michelle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj.

‘Vjerujem da smo i ove godine prekrasnom božićnom šampanjskom gala večerom obogatili zagrebačku gastro scenu. Bilo je to divan uvod u nadolazeće blagdane. Zahvalan sam chefu Xavieru Mathieu i šefici Ani Grgić na iznimno uspješnoj realizaciji ovog gurmanskog projekta. Prošle godine smo u suradnji s Miva galerijom vina u Zagreb doveli poznatog chefa, Pascala Tingauda, predstavnika šampanjske kuće Moët & Chandon, a tu divnu tradiciju nastavit ćemo i narednih godina kako bi ljubitelji gala kulinarskih događaja istinski uživali u ovakvim pjenušavim večerima uz fine internacionalne delicije’, izjavio je Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade.

Xavier Mathieu i Ana Grgić-Esplanade-jelaXavier Mathieu radi kao menadžer i chef poznatog provansalskog restorana Xavier Mathieu’s koji se nalazi u sklopu Le Phébus & Spa Carita hotela s pet zvjezdica uvrštenog u Michelinov vodič i dio je ekskluzivne grupacije Relais&Châteaux. Chef Xavier posebnu strast gaji prema gastronomiji, starim provansalskim receptima i organizaciji gastro edukacija, a svoje kulinarsko putovanje započeo je kao kuhar naučnik 1984. godine u poznatom restoranu M. Lucullus Hiely s dvije Michelinove zvjezdice u ‘papinskom gradu’ Avignonu. Godinu dana nakon toga zaposlio se u restoranu David s jednom Michelinovom zvjezdicom u pitoresknom provansalskom gradiću Roussillon. Ondje je usavršavao svoje kulinarske vještine i umijeće pripreme hrane, da bi u razdoblju od 1986. do 1991. godine prošao nekoliko stepenica u poznatom restoranu Le Moulin de Mougins nagrađenom s čak tri Michelinove zvjezdice. Ondje je brusio svoje znanje uz vrhunskog francuskog chefa M. Rogera Vergea. Njegov rad i talent prepoznao je još jedan poznati francuski chef, M. Gérard Vie koji mu je ponudio atraktivan posao jednog od chefova u restoranu palače Versailles, Les Trois Marches – Trianon Palace s dvije Michelinove zvjezdice. Nije prošlo dugo vremena nakon što je Xavier 1994. godine prihvatio poziciju jednog od chefova u poznatom pariškom restoranu slavnog i svjetski poznatog chefa, M. Joëla Robuchona s tri Michelinove zvjezdice kojeg je utjecajni francuski vodič Gault Millau proglasio ‘Chefom stoljeća’. 1995. godine zaposlio se kao chef u Le Phébus & Spa Carita hotelu, 2001. godine restoran je nagrađen jednom Michelinovom zvjezdicom u Crvenom vodiču, a Xavier je potom preuzeo i funkciju menadžera hotela. Ambicije, želja za znanjem i kulinarsko umijeće dovele su ga do najprestižnijih francuskih restorana, a predanost poslu nagrađena je brojnim priznanjima. 2002. i 2008. godine izabran je za Mladog chefa godine prema vodiču Champérard. Postao je i član Académie Culinaire de France i počasni član Académie Nationale de Cuisine. 2008. Relais&Châteaux Xavieru je u Washingtonu uručio nagradu Rising Chef Trophy.

Ana Grgić, šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade, već je imala priliku raditi s brojnim poznatim chefovima iz cijelog svijeta, a na prošlogodišnjoj Božićnoj šampanjskoj večeri u svojoj je kuhinji ugostila glavnog chefa  šampanjske kuće Moët & Chandon. Ova mlada, ali iskusna šefica već je gotovo četiri godine na čelu Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Ana nastavlja slijediti tradiciju Esplanadine kuhinje, prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih godina zadivili su brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade, te članove kraljevskih obitelji poput švedskog kralja i kraljice, japanskog princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskog para iz Danske te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela. Restoran Zinfandel’s više puta je nagrađivan za kulinarsku izvrsnost prestižnim priznanjima, poput Great Rail Journeys Gold Food Award, Guida Gallo za 101 najbolji rižoto u svijetu, Tripadvisor Hall of Fame i Certificate of Excellence te mnogim drugima, od kojih su svakako najcjenjenija ona temeljena na iskustvima i recenzijama gostiju, koji ovaj restoran stavljaju uz bok najboljim svjetskim restoranima.

P. R.