Frani Milošu za maslinova ulja zlatna medalja u New Yorku

Frano Miloš, uljar i jedan od vodećih dalmatinskih vinara, osvojio je zlatnu medalju za maslinovo ulje na najvećem međunarodnom natjecanju ove vrste na svijetu, International Olive Oil Competiton 2013 u New Yorku.

Miloševo ulje miješanih sorti natjecalo se u konkurenciji 655 ekstra djevičanskih ulja iz 22 zemlje svijeta te osvojilo 8,50 od mogućih 10 bodova. Bilo je smješteno u kategoriju organskih ulja srednjeg intenziteta s područja sjeverne zemljine hemisfere.  Sva prijavljena
ulja kušana su na slijepo i bila su godišta 2012. Organizator kušanja je Olive Oil Times, neovisni newsletter iz Rhode Islanda, te njegov izdavač, Curtis Cord. Sponzor natjecanja bio je njujorški International Culinary Center, gdje se kušanje i održalo.

Najviše su medalja osvojila ulja iz Italije, koja je imala i najveći broj prijava. Ulja je ocjenjivao panel 15 sudaca iz deset zemalja, većina kojih su imala i odgovarajuću akademsku titulu. O natjecanju u New Yorku pisali su najugledniji svjetskih mediji, poput New York Timesa. Osim medijske pozornosti, ovo je natjecanje važno jer predstavlja referencu za mnoge ugostitelje, trgovce i uvoznike. Kao i za organska vina, New York je jedno od najvećih svjetskih tržišta i za maslinova ulja.

‘Zlatna medalja za nas predstavlja veliki uspjeh, posebice u konkurenciji više stotina ulja iz čitavog svijeta. Ona je potvrda kako je dalmatinski teritorij specifično područje koje, u pravim rukama, pruža neprocjenjivo bogatstvo vrijedno pažnje sviju,’ ocijenio je Frano Miloš.

Iako je vino od sorte Plavac mali primarno usmjerenje obiteljske proizvodnje Frane Miloša, velika je pozornost usmjerena i na uzgoj maslina i proizvodnju maslinovih ulja. Miloš na području općine Ston kupažira ulje od različitih sorti za koje vjeruje  da na najbolji način odražavaju ovaj teritorij. Proizvodnja je ograničena, prije svega zahvaljujući činjenici da se u prvom redu usmjerava na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Maslina je bila i jedan od motiva Miloševe izložbe fotografija ‘Pelješki mir’, održane tijekom netom završenog Zagreb Wine Gourmet Weekenda u Glipoteci.

M. K.

Pročitajte još: Izložba fotografija vinara Frane Miloša

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.