G.E.T. kategorizacija vinarija

​U prostoru Centra za razvoj vinskog turizma u sklopu zagrebačkog Casina International, održano je predstavljanje Kategorizacije vinarija prilikom čega su dodjeljene i prve zvjezdice te je time označen službeni početak projekta.

Uz prisutne vinare, podršku aktivnostima pokazali su  Ivica Vrkić, direktor Sektora marketinga Hrvatske lutrije, Dražen Kovač, član Uprave Hrvatske lutrije, Emil Tuk, pročelnik ureda za poljoprivredu grada Zagreba, Biserka Šafran i Lidija Mišćin iz Hrvatske gospodarske komore, Dragutin Kezele, predsjednik Zajednice ruralnog turizma pri HGK i drugi.

Nakon šest godina prikazivanja emisije ‘G.E.T. Report’, u čijem je fokusu prvenstveno vinski turizam te nakon dvije godine dodjeljivanja nagrade Bijeli grozd (nagrada podrumima u segmentu vinskog turizma), ove godine udruga G.E.T. je, uz podršku Hrvatske lutrije, otvorila Centar za razvoj vinskog turizma. Samim time, sazreli su uvjeti za dugo pripremani i najavljivani projekt kategorizacije vinarija.
‘Nadamo se da nije prebahato usporediti ovaj projekt, koji je tek na početku, s kategorizacijom restorana kako to radi Michelin, osim što se ovdje radi o kategorizaciji vinarija, ali nadamo se da će za određeni broj godina ovaj projekt dostići tu razinu važnosti’, poručuju G.E.T.-ovci.

G.E.T. vodič
Daljnji korak kategorizacije je izrada web i mobilne aplikacije, višejezičnog interaktivnog vodiča koji će omogućiti turistima jednostavan pristup informacijama u vinskom turizmu. Treba napomenuti da su već sada u tijeku pregovori s kolegama u Srbiji, BiH, Sloveniji i Mađarskoj te se nadaju da će se vrlo uskoro G.E.T. – Gastro i vinski turistički vodič, proširiti i izvan granica Hrvatske.

Na predstavljanju su dodjeljene prve zvjezdice, ali te definitivno nisu sve za ovu godinu jer se krećemo i sa sustavnom kategorizacijom vinarija po regijama.

Dobitnici prvih dodjeljenih zvjezdica su:
Jedna zvjezdica  – Puhelek-Purek, Dvanajščak – Kozol, Šember, Tomaz, Bibich, Vinia, Bastijana, Adžić, Vinska kuća Hažić, Tomac, Ciban, CUJ wine & olive oil, Coner, Senjković
Dvije zvjezdice – Kutjevo d.d. , Zdjelarević, Vina Belje, Meneghetti, Saints Hills, Iločki podrumi, Kozlović, Trapan, Boškinac, Jako vino, Bolfan Vinski Vrh, Vuglec Breg, Matuško, Agroturizam Bire
Tri zvjezdice – Korta Katarina

G.E.T.