
Poznati francuski chef s Michelinovom zvjezdicom, Lionel Levy u studenome dolazi u Zagreb
Na tradicionalnoj pjenušavoj gala večeri u Esplanadi chef Levy kulinarski će se udružiti sa chefom Anom Grgić. Uzvanike očekuje jedinstvena gozba od pet sljedova francuskih delicija popraćena selekcijom odabranih
Veuve Clicquot i Moët & Chandon šampanjaca te vrhunskim francuskim vinom iz vinarije princa Henrika od Danske
Etablirani chef Lionel Levy u svojoj karijeri radio je u prestižnim francuskim restoranima s međunarodno priznatim chefovima, a danas nadgleda kuhinju hotela InterContinental u Marseilleu
U sklopu svoga dolaska u Zagreb, a uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, etablirani francuski chef Levy održat će i edukativnu gastro-radionicu mladim kuharima Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu
Zagrebačku gastro scenu u četvrtak, 3. studenoga 2016., u otmjenom ambijentu restorana Zinfandel’s očekuje neodoljiva gurmanska poslastica – šampanjska gala večera uz gostovanje vrhunskog francuskog chefa s Michelinovom zvjezdicom, Lionela Levya.
Na gala večeri chef Levy kulinarski će se udružiti s domaćinom, chefom Anom Grgić, iskusnom, kreativnom i šarmantnom prvom damom Esplanadine kuhinje. Slasnu gozbu delicija popratit će odabrana selekcija vrhunskih šampanjaca Veuve Clicquot i Moët & Chandon, a uz glavni slijed uzvanicima će biti posluženo jedinstveno francusko vino iz vinarije princa Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II. prilikom službenog posjeta Hrvatskoj boravio u Esplanadi.
Na pomno osmišljenom jelovniku naći će se pet sljedova inovativnih i privlačnih francuskih okusa poput gravlaxa od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, milkshakea bouille-abaisse, zaleđene juhe od češnjaka, zatim slasnih goveđih obraza u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine, a sve to zaokružit će primamljivi francuski tart od limuna te osvježavajući sorbet od limete i bosiljka.
Lionel Levy chef je kuhinje poznatog restorana Alcyone u sklopu hotela InterContinental u Marseilleu u Francuskoj. Levy je poznat kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, a zanat je izučio od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Nakon preseljenja u Marseille 1999. godine, taj grad postao je njegov novi dom gdje je stekao majstorstvo u domaćoj kuhinji, zbog čega je i postao nositeljem Michelinove zvjezdice od 2005. godine. Inventivnost, znatiželja i neprestana želja za otkrivanjem novih recepata najbolje opisuju tog kuhara. Njegovi jelovnici predstavljaju lokalnu kuhinju sastavljenu od najboljeg izbora svježe ulovljene ribe iz Vieux-Porta, najboljih uzgajivača mesa te lokalno uzgojenog povrća od poljoprivrednika koji su ponosni na ono što rade. U hotelu InterContinental Marseille – Hotel Dieu, Lionel Levy nadgleda sve kulinarske poslove: bar i dva potpuno različita restorana. Lionel je već bio u posjeti Hrvatskoj ovo ljeto kada je u sklopu festivala Okusi Mediteran!, u Šibeniku, sudjelovao u predstavljanju francuske kuhinje.
U sklopu svoga dolaska u Zagreb, a uz potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, etablirani francuski chef Levy održat će edukativnu gastro-radionicu srednjoškolcima Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu. Bit će to iznimna prilika novim mladim naraštajima kuhara da iz prve ruke doznaju tajne ovog velikog majstora francuskog kulinarstva. Rezultat je ovo iznimne suradnje između Hrvatske i Francuske ostvarene kroz festival Rendez-vous i brojne druge kulturne i gastronomske događaje koji su se održavali u Hrvatskoj i koji otvaraju vrata novim projektima između ovih dviju zemalja.
Ana Grgić, šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade, već je imala priliku raditi s brojnim poznatim chefovima iz cijelog svijeta. Na prošlogodišnjoj šampanjskoj večeri u svojoj je kuhinji ugostila francuskog chefa Xaviera Mathieua, a godinu prije glavnog chefa prestižne šampanjske kuće Moët & Chandon, Pascala Tingauda. „Nakon vrlo uspješnih gostovanja poznatih francuskih chefova s veseljem iščekujem iduću šampanjsku večer na kojoj će gostovati chef Lionel Levy. Mnogo sam lijepog čula o njemu, a već smo bili u kontaktu prilikom kreiranja jelovnika i sljubljivanja šampanjaca. Vjerujem da će za sve uzvanike i istinske ljubitelje finih francuskih delicija i vrhunske kapljice ovo biti jedna posebna večer i divan uvod u nadolazeće blagdane“, izjavila je Ana, koja je nedavno nominirana za prestižnu nagradu Veuve Clicquot Business Woman Award.
Gala šampanjska večer održat će se u četvrtak, 3. studenoga 2016. u restoranu Zinfandels. Gurmanski događaj započinje u 20 sati dobrodošlicom u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru uz selekciju finih zalogaja i šampanjac, a nastavlja se gala večerom od pet sljedova jela.
Cijena večere iznosi 895 kn po osobi te uključuje konzumaciju svih šampanjaca, vode, kave i čaja uz razgovor i upoznavanje s chefovima. Svečanom ugođaju doprinijet će i odabir francuske glazbe. Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se primaju na tel: 01 45 666 44 ili e-mail: zinfandels@esplanade.hr.
Jelovnik: http://www.esplanade.hr/press/download/menus/Esplanade-Zagreb-Hotel-Gala-sampanjska-vecera-menu.pdf
PR: Sanda Sokol