Gastronomadi: Makedonska vina Bovin

Zagrebački Klub Gastronomada ugostio je ponajbolju makedonsku vinariju Bovin, a slijedovi vrhunski spremljenih jela pratila su vrhunska vina.

Sjajnan Bovin Chardonnay 2013 spojen je s domaćom kokošjom paštetom, zatim je slijedila makedonska autohtona sorta Muscat temjanika, berba 2013, uz koju su se spajali okusi svježeg kravljeg sira s ribanim grožđicama i kuhana domaća nedimljena šunka. Vranec 2012 i Cabernet 2012 sauvignon pratili su krostine od bijelog brašna pokrivene sotiranim gljivama. Nepci probranog društva uživali su u sljubljivanju, sjajnom pripremanju hrane i pomno odabranim vinima makedonskog proizvođača Bovin koji trenutačno ima čak 32 vrste vina. Vrhunac doživljaja bio je carpaccio od zrelog ramsteka (odležanog 50 dana u posebnoj komorij) na rikuli i prženim bademima uz pečene cherry rajčice na umaku od soje i tekućeg dima uz koji su servirani okusom najbogatija Bovinova vina Alexandar 2012 i Imperator 2012 te ekskluzivni My Way.

Bovin i tagliata‘Dobro vino je najbolji čovjekov prijatelj. A ovo Bovinovo vino je baš takvo’, rekao je Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka i veliki gurman, moguće najbolji za predstavljanje tradicionalne priče o okusima i mirisima Makedonije u obliku sjajnih Bovinovih vina.

Bovin Vinarija nalazi se u srcu Tikveškog vinogorja. Zbog susreta dvaju klima, kontinentalne sa sjevera i mediteranske s juga te maksimalne dnevne temperature od 40°C uz oborine od 500/600 m2, svrstava Tikveško vinogorje među najbolje vinske regije na balkanskom poluotoku. Osnovana 1998. godine kao prva privatna vinarija u Makedoniji. Vinarija Bovin je postojano rasla te dostigla kapacitet veći od 1,5 mil. boca vina. Vođena profesionalnim timom, Bovinova vina mogu se naći u Europi, Sjevernoj Americi, Africi, Australiji i Aziji.

Sa 65 hektara vlastitih vinograda na atraktivnim lokacijama poput Lepovog brda (600m nadmorske visine) i Disan (700m nadmorske visine) gdje konstantno puše lagani povjetarac koji štiti vinograd od bolesti te pažljivo uzgajanim sortama vranec, cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, cabernet franc, tempranillo, petit verdot, chardonnay, sauvignon, muscat…, Bovin proizvodi najbolje grožđe u Makedoniji. Sve to, zajedno s pažljivo kontroliranom fermentacijom i proizvodnim stilom, njihova vina čini najekskluzivnijima i najcjenjenijima, kao i prvakom Makedonije u kategoriji crnih vina kontinuirano od 1999., te redovita sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima (Pariz, London, Düsseldorf…) na kojima svake godine osvajaju brojne nagrade.

Makedonija je doista prava vinska zemlja s nevjerovatno velikim vinogradima i pozamašnom vinskom proizvodnjom – što im omogućuje i niže cijene za krajnjeg kupca. S druge strane, na policama naših dućana nerijetko se nude vina koja imaju niske cijene ali i upitnu kvalitetu. Naravno, svi makedonski proizvođači ne slijede taj trend, a posebno se to odnosi na vinariju Bovin. Znalci na spomen njihova imena jednostavno – uzdahnu jer ih je teže bilo pronaći i kušati i to sve do nedavno. Cjenovno su pozicionirana tako da imaju vrijednost za novac, od 70-tak kuna, pa do nevjerovatnih 1.500 kn za butelju.

Gastronomadi, Bovin i gostiSituacije se promijenila jer su njihova vina dostupna na našem tržištu, s naglaskom na crna vina. S proizvodnjom od preko 1,5 milijun boca zasigurno se radi o moćnom vinskom podrumu. Najpoznatija njihova vina dolaze nam u nekoliko gradacija od Cabernet Sauvignona 2012. koji ima moćnu crvenu boju zbog specifičnog načina fermentacije u otvorenim tankovima od 10.000 litara. Vino je vrlo voćno, što iznenađuje jer ga čini vrlo pitkim, dok u završetku lagano počinjemo osjećati začinske note.

Vina proizvedena od sorte Vranec najpoznatija su makedonska vina. Vranec 2012. s intenzivnom crvenom bojom u kojemu dominira miris crvenog bobičastog voća. Vino predstavlja harmoniju nježnog, cjelovitog i bogatog okusa sa snažnom strukturom i tipičnim okusom po džemu. Slijedeći u nizu je Aleksandar, njihovo najprodavanije vino ovjenčano londonskim zlatom. Radi se o kupaži cabernet sauvignona 1/3, merlota i vranca 1/3. Mekan i robustan u isto vrijeme, s aromom šumskih plodova i mirisom meda lako se može spariti i s divljači i sa svinjetinom.  Na višim položajima makedonski vranac je u punom zamahu, te dolazi u barique varijanti pod nazivom Dissan, godište 2011. Grožđe je tretirano organski, vino je izrazito voćno iako je odležalo u makedonskom hrastu (nema prenaglašenih aroma vanilije). Ovo vino doista očekuje da mu se posveti pažnja te za potpuni doživljaj treba odvojiti malo vremena i dekantirati ga barem sat, sat i pol ranije. Vranac iz kasne berbe zove se Imperator, a nastao je od dehidriranih bobica s najboljih položaja – radi se o zanosnom i punom vinu kojeg obavezno dekantiramo, a odležani rumpsteak na tagliatu uz divlju rukolu i bademe čini uživanje neponovljim doživljajem. Pod nazivom My Way dolazi selektirani vranac velike gustoće i ekstakta sa snagom 17% alkohola. Istinski neponovljivi doživljaj. A cijena, samo za one, koji si mogu priuštiti takvu kvalitetu – oko 200 eura.

P. R. / Foto: Rene Karaman