Gastronomadi pokrenuli projekt Gastroposao

Zagrebačka udruga Gastronomadi predstavila je na Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici svoj novi projekt – portal Gastroposao.

Gastronomadi su se uspješno kandidirali i završili postupak pregovora u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II, Europski socijalni fond, te potpisali ugovor o grandshemi u iznosu od 178.938,29 eura. Iznos bespovratne pomoći koje će financirati Europska unija iznosi gotovo 170.000 eura.

Financiranje će omogućiti da Gastronomadi implementiraju tehnološki jedinstven portal za zapošljavanje u sektoru ugostiteljstva – Gastroposao. Portal je zamišljen kao centralno mjesto za zapošljavanje kuhara, konobara i drugog osoblja u ugostiteljstvu. Prednost je projekta što je orijentiran direktno na sektor te se obraća direktno zainteresiranima i posloprimcima i poslodavcima.

Prema dostupnim podacima čak 25% tržišta rada se svodi na sektor ugostiteljstva, s velikim sezonskim migracijama radne snage. Sekundarni ciljevi portala su uvođenje reda i stvaranje jasnog predleda kompetencija tržišta. Projekt se provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom odnosno područnim uredima HZZ-a i županijske razvojne agencije VIDRA. Iako je orijentacija portala prema cijeloj regiji, jedan od najvažnijh ciljeva je smanjenje nezaposlenosti u sektoru ugostiteljstva u ovoj županiji za 25%.

Inovativni pristup za smanjenje nezaposlenosti obuhvaća i mogućnost video prezentacije (snimke) kanditata u smislu predstavljanja, ali i samog znanja. Kandidati će se snimati dok npr. pripremaju rižoto ili neko drugo jelo. Ovim pristupom uobičajeni životopisi dobivaju novu širu dimenziju – postaju odličan alat za poslodavce, ali i povećavaju šanse na tržištu za same kandidate.

P. R.