
Terme Dolenjske Toplice, terme s dušom i osmijehom
Bazeni, napunjeni termalnom vodom, ugodne kupelji, opuštajuće saune, masaže po vašoj mjeri, … u Termama Dolenjske Toplice čeka Vas sve potrebno za opuštanje tijela i duha.
U Termama Dolenjske Toplice teško ćete naći čovjeka koji se ne smije i koji se neće pobrinuti da se dobra volja širi brzinom epidemije. To je zbog toga što mi, zaposlenici Termi Dolenjske Toplice goste gledamo očima, ali i dušom i srcem. Što znači da gost nije broj, nego je u tom trenutku najvažnija osoba na svijetu, vrijedna naše potpune pažnje.
Gastronomija u Termama Dolenjske Toplice
Jela koja u Termama Dolenjske Toplice pripremamo gostima, kombiniraju se u dva svijeta okusa – u tradicionalnu prehranu s dolenjskom prepoznatljivošću i primjenu dragocjenih savjeta naših baka i lagane wellness prehrane, pripremljene po smjernicama suvremene pripreme zdrave hrane.

U životu koji teče brže nego što bismo željeli, zdrava prehrana predstavlja uravnotežen adekvatan jelovnik koji nam omogućuje ostvariti svakodnevne planove i postići zadane ciljeve, a pri tome je važno da uživamo u hrani koja nas krijepi i koja gradi naše dobro raspoloženje. Kvalitetnu ponudu jela u našim restoranima omogućuju lokalne namirnice s pečatom biološke i integrirane proizvodnje.
Pored raznovrsnih dnevnih jelovnika, iskusna i domišljata kulinarska ekipa priprema i jelovnike za različita društvena događanja, poput piknika na čistini u šumi, te piknika pored bazena, proslave vjenčanja i druge privatne proslave, kao i za zanimljiva kulturno-kulinarska tematska događanja.
Pored svega što gosti iskuse u Termama Dolenjske Toplice, najprepoznatljiviji okus ima ljubazno gostoprimstvo.
RECEPTI:
ŠTRUKLI OD GRAHA NA ZAGRIJANOM VRHNJU S DROBLJENCEM OD ORAHA
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
Nadjev od graha
- 30 dag crvenog graha
- 2 jaja
- 15 dag luka
- 0,5 dl ulja
- 10 g peršina
- 2 dl kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- papar
Vučeno tijesto
- 50 dag bijelog brašna
- 2 jaja
- 2 žlice ulja
- sol
- 2 dl vode
Umak od vrhnja
- 2 dl zagrijanog vrhnja
- sol
- bijeli papar
- muškatni oraščić
Drobljenac od oraha
- 10 dag mljevenih oraha
- 10 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 10 dag heljdinog brašna
- 1 prstohvat soli
Najprije pripremimo vučeno tijesto za štrukle, oblikujemo ga u hljepčiće i premažemo uljem, zatim ga ostavimo da odmara pola sata u frižideru.
Za to vrijeme pripremimo nadjev od graha: u tavici zagrijemo ulje i na njemu prepržimo na sitno narezani luk; pržimo ga toliko dugo dok ne postane svijetlo smeđ, zatim dodamo grah i začinimo ga. Na kraju još dodamo kiselo vrhnje i narezani svježi peršin. Dobivenu masu meljemo u Thermomix blenderu sve dok ne dobijemo glatku smjesu. Kada je nadjev pripremljen, ostavimo ga da se ohladi. Za to vrijeme razvučemo tanko tijesto. Ohlađenom nadjevu dodamo jaja, dobro promiješamo i na tanko premažemo tijesto do polovice, zatim ga lijepo zavijemo u štruklu. Kuhamo ga u slanoj kipućoj vodi, zavijenog u namašćenu aluminijsku foliju.
Za drobljenac od oraha sve sastojke zamijesimo u tvrdo tijesto, onda ga ostavimo da odmara u frižideru. Tijesto zatim tanko razvaljamo na papir za pečenje i stavimo ga na 20 minuta u pećnicu, zagrijanu na 190 stupnjeva Celzija.
Dok se štrukli kuhaju, reduciramo vrhnje da dobijemo gusti umak i začinimo ga po okusu.
Kuhane štrukle zapečemo na vrućem maslacu, dok ne postanu lijepo zapečene i hrskave.
Jelo serviramo tako da na tanjur stavimo najprije malo umaka, na njega stavimo štrukle, te ih pospemo drobljencem od oraha.
———————————————————————————————
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
Pržena krvavica
- 40 dag krvavice
- 20 dag mrvica
- 2 jaja
- 20 dag brašna
- ulje za prženje
Ulje od peršina
- 20 dag svježeg peršina
- 0,2 dl biljnog ulja
Pirjana kisela repa
- 40 dag kisele repe
- 50 dag luka
- lovorov list
- crni papar u zrnu
- sol
- svinjska mast
Žganci od heljde (brizgani, iz šprice) u šprici
- 30 dag heljdinog brašna
- sol
- vruća voda
- prašak za vruću pjenu (hot Espuma)
Čips od slanine
- slanina
Najprije pripremimo ulje od peršina: peršin blanširamo i osušimo, u Thermomix blenderu mu dodamo biljno ulje i meljemo toliko dugo, da smjesa postane lijepo zelena, zatim je procijedimo, da dobijemo ulje od peršina.
Odstranimo omot krvavici, oblikujemo krokete i popržimo ih na dunajski način.
Kiselu repu isperemo hladnom vodom i dobro je ocijedimo. Luk narežemo na komadiće i prepržimo ga naglo na vrućoj masti, na to dodamo kiselu repu, začinimo po okusu, dodamo malo vode i pirjamo dok ne omekša.
Heljdino brašno ubacimo u slanu kipuću vodu i kuhamo ga pola sata, zato u sredini kuhačom napravimo rupu i kuhamo još pola sata. Sve zajedno s tekućinom stavimo u Thermomix blender, dodamo prašak za pjenu i meljemo, sve dok ne dobijemo glatku tekuću smjesu, primjerenu za ulijevanje u špricu za brizganje.
Slaninu narežemo na tanke kriške, položimo ih na papir za pečenje i pečemo u pećnici tako dugo, dok ne postane hrskava kao čips.
Kada imamo sve sastojke pripremljene, lijepo ih dekorativno posložimo na tanjur i poslužimo.
————————————————————————————————–
JANJEĆI HRBAT U USITNJENOM ZAČINSKOM BILJU NA KREMI OD MRKVE, POVRĆE NA MASLACU I DOLENJSKI SENF
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
Janjetina
- 80 dag očišćenog janjećeg hrbata
- sol
- grubo mljeveni papar
- ulje
- 15 dag maslaca
- grančica svježeg ružmarina
- bijele krušne mrvice
- suhi ružmarin
Umak
- 0,2 dl cviček vina
- 0,3 dl mesnog temeljca
- 10 dag maslaca
Senf (pripremimo ga nekoliko tjedana ranije)
- mošt
- sjeme gorušice
- šećer
Krema od mrkve
- 40 dag žute mrkve
- 40 dag maslaca
- sol
- muškatni oraščić
- bijeli papar
Povrće na maslacu
- 20 dag graška
- 10 dag baby mrkve
- 8 kolutova šarene repe
- maslac
Meso razrežemo na 8 jednakih velikih komada, nasolimo i popaprimo, te prepržimo sa svih strana u vrućoj tavi. Dodamo grančicu ružmarina i maslac, da se meso prožme ružmarinom na maslacu. Prije posluživanja, komade uvaljamo u usitnjeno začinsko bilje .
Cviček reduciramo na pola, zatim mu dodamo mesni temeljac (fond) i kuhamo još 10 minuta, na kraju dodamo maslac, da dodatno poboljša okus umaka.
Kremu od mrkve pripremamo tako, da mrkvu narežemo na što tanje kolutiće i lagano ih pirjamo na maslacu, uz postepeno dodavanje vode, da se ne zapeče. Kada je mrkva dovoljno meka, stavimo je u Thermomix blender, dodamo preostali maslac i onoliko začina da je blago začinjena. Meljemo toliko dugo, da dobijemo glatku, a ne pregustu kremu.
Za senf zašećerimo mošt od bijelog grožđa (po okusu) i zatim ga stavimo na vatru da uzavre. Kada se počne stvarati pjena, odmah je kupimo. Uzavrelom tekućinom (bez pjene) prelijemo sjeme gorušice, dobro promiješamo i pokrijemo krpom. Kada se smjesa ohladi, stavljamo je u staklenke i pustimo da dozrijeva nekoliko tjedana.
Povrće na maslacu pripremamo na način da napola skuhano povrće procijedimo, na naglo popržimo (sotiramo) na maslacu i začinimo po okusu.
Tekst: Terme Dolenjske Toplice
Fotografija: Rene Karaman