Gastronomskim dijelom ZWGW-a dominiraju žene

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudi i raznolike gastronomske doživljaje. Uz dvadesetak izlagača delicija koji nude raznolike specijalitete – od ponajboljih čokoladnih pralina, preko delicija od bakalara do vrhunskih pršuta. Uz sam izlagački program, na Zagreb Wine Gourmet Weekendu pripremljena je i Cooking Show Arena na kojoj je svim posjetiteljima omogućeno kušati vješto pripremljene specijalitete koje popisuju vrhunski chefovi.

Ovogodišnji gastronomski dio Zagreb Wine Gourmet Weekenda obilježavaju chefice. Iako je dojam kako u svijetu vrhunske kuhinje žene čine manjinu, gošće ZWGW-a su redom chefice u nekima od vodećih restorana zemalja iz kojih dolaze.

Silvia BaracchiIz Italije je stigla Silvia Baracchi, vlasnica i chefica toskanskog hotela “Il Falconiere“ čija je kuhinja okrunjena i Michelinovom zvjezdicom. “Svojim gostima volim ponuditi jela koja se uvijek baziraju na izboru najboljih sezonskih namirnica. To su jela toskanske tradicije uz dozu inovativnih kreacija koje se izražavaju kroz novu prezentaciju, arome i okuse”., kazala je jedna od rijetkih chefica u Italiji, koja je svoju strast prema dobroj kuhinji naslijedila od roditelja. Osim vrhunskoj hrani obitelj Baracchi se posvetila i vrhunskim vinima koja uz maslinovo ulje i povrće proizvode na svom imanju te njime obogaćuju ponudu restorana Il Falconiere.

Na domaćim, sezonskim i lokalno uzgojenim namirnicama inzistira i Ana Roš, chef restorana Hiša Franko, koja dolazi iz Slovenije. S pogledom na slovenska brda, Ana Roš stvara čuda u svojoj kuhinji, a dio te čarolije prenijela je i na svojoj radionici miješajući okuse i teksture, suprotstavljajući toplo i hladno te mekano i hrskavo.

Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb, kao temu svoje radionice izabrala je šparoge. Goste ZWGW Cooking Arene oduševila je svojim mousseom od zelenih šparoga s mariniranim lososom uz kremu od bijelih šparoga serviranih s morskim šparogama. Svježina i lakoća jela poput ovog dio je njenog osobnog potpisa koji je prepoznatljiv u jelovnicima hotelskih restorana, Zinfandel’sa i Le Bistroa, te Esplanade catering koje vodi.

Marina GašiRiba, škampi i plodovi mora omiljene su namirnice Marine Gaši koja je došla iz Novigrada gdje vodi obiteljski restoran Marina. Bogatstvo mora na tanjuru, mogli su kušati i polaznici njene radionice na kojoj je prenijela dio svoje strasti prema kuhanju koju je otkrila nakon godina profesionalnog lutanja da bi se konačno vratila korijenima i ponovno otvorila restoran koji su prije vodili njezini roditelji.

Bračni par Priska Thuring i Tom Gretić također prezentiraju svoje specijalitete na ZWGW-u. Oboje vrsni kuhari, unatoč dugoPriska Thuringgodišnjem zajedničkom životu sačuvali su svatko svoj kulinarski stil. Dok je Tom ljubitelj klasične francuske kuhinje, Priska iz kuhinja diljem svijeta uzima odabrane namirnice i začine koje spaja ih u novu, maštovitu cjelinu, u što su se uvjerili i brojni znatiželjni polaznici njihovih radionica koju su, tiskajući se u prvim redovima, htjeli upiti što više znanja od ovih dvoje vrhunskih kuhara. Tom Gretić kojeg nazivaju i jednim od najznačajnijih predstavnika novije hrvatske gastro scene, chef je restorana Wine Vault, hotela Monte Mulini u Rovinju dok je Priska Thuring chef restorana hotela Lone u istom gradu.

Svi chefovi kuhali su u Cooking Areni unutar Gliptoteke HAZU koju je svojim vrhunskim kuhinjskim uređajima opremio Electrolux.

I. S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.