Gianluca Fusto – choco show

Kreacije Gianluce Fusta mijenjaju svoj izgled svakih nekoliko mjeseci jer ih on uvijek iznova usklađuje s berbom najkvalitetnijeg kakaa. Ovo je samo jedan od primjera kako ovaj slastičar radi i živi u sinergiji sa svojom omiljenom namirnicom jer ona je ključ za otvaranje riznice najfinijih okusa.

2-Gianluca FustoNjegov kulinarski put prožet je velikim uspjesima i stalnim učenjem od najvećih majstora slastičarskog zanata. Nakon hotelijerske škole u Milanu, Gianluca ‘hodočasti’ u kulinarsku meku Pariz. Tamo upoznaje Aima Moronia kojeg do danas doživljava kao očinsku figuru i to ne samo u profesionalnom smislu. Radeći bok uz bok s ovim velikim majstorom Fusto je imao priliku upijati znanja o čaroliji sastojaka, alfi i omegi ove vrhunske i besprijekorno precizne vještine.

Povrh Moronijevih učenja, Fusto je usvojio i ona  Enrica Parassina velikog konditorskog maestra koji mu je podario osjećaj za paletu boja. Tu su i brojna druga poznata slastičarska imena poput Valrhona, Yanna Duytscha i Frédérica Baua, eminentnih profesora poznatih po preciznosti, vrhunskoj tehnici i predanosti poslu.

Na Ecole du Grand Chocolat u francuskom Tain l’Hermitageu, Gianluca je radio kao prvi strani slastičar i to zajedno s kemičarima, fizičarima i prehrambeni inženjerima koji su mu podarili šire razumijevanje svijeta hrane, u smislu sastojaka te u odnosu na ljudsko tijelo i prirodu okusa.

U njegovoj se zbirci nalazi čak 400 kuharica, no pored njih sredstvo njegovog profesionalnog razvoja bila su putovanja. Od Srednjeg istoka do Kine, Fusto širi svoje horizonte, upija okuse i razvija svoj veliki hobi, fotografiju.

Njegova je filozofija jasna: ‘Sjeme kakaovca kao sirovina je temelj svega. Ono što sam naučio pomaže mi da kombiniram, igram se, zabavljam i što je najvažnije svojim slasticama pobuđujem tuđe emocije. Vrijeme u kojem živimo kao stvoreno je za eksperimentiranje, kreativno kulinarstvo i sjajne sirovine!’.

Nadolazeći 2. hrvatski festival hrane i vina obilovat će između ostalog i brojnim slastičarskim delicijama iz radionica najpoznatijih domaćih i svjetskih slastičara. Jedan od njih je i Gianluca Fusto koji će u društvu naše Tee Mamut u subotu u 14.15 sati svoje znanje i vještine prezentirati u choco showu. Posjetitelji ovog slatkog showa moći će kušati poznati desert zanimljivog naziva ‘pijesak’, koji krije u sebi ganache od čokolade i karamela, keks od maslaca, žele od naranče te hrskave čoko kuglice. Dovoljno za zazubice!

Pogledajte kako to radi Gianluca Fusto, i divite se!