Gourmet Cup Ljubljana 2018

Slovenija ima potencijal, autentičnost je prioritet

Ana Roš i svi koji su bili dio četverodnevnog Gourmet Cup Ljubljane su sve više svjesni da je za postizanje rezultata potrebno izlaziti izvan okvira. Ovaj događaj je ugostio niz vrhunskih slovenskih i stranih kuhara, među kojima se istaknuo chef Philip Rachinger, te kulinarskih kritičara, pisaca, stručnjaka koji su promatrali, kušali i slušali sve što je slovenska kuhinja imala za ponuditi. Sudeći prema njihovu odgovoru, Slovenija ima veliki potencijal da postane poznata kulinarska destinacija.

Ana Roš

Vikend je bio savršen ne samo za obožavatelje dobre hrane nego i za ugostitelje, proizvođače vina i sve koji su na bilo koji način povezani s kuhinjom ili radom na području ugostiteljstva i turizma. Između 27. i 30. siječnja 2018. godine u Ljubljana je ugostila treći godišnji Gourmet Cup Ljubljana. “Ono što Gourmet Cup čini uspješnim jest suradnja i stavljanje zajedničkih interesa iznad interesa pojedinaca. U svoje tri godine događaj je predstavio 26 slovenskih i 8 stranih kuhara i ne temelji se isključivo na međunarodno prepoznatljivim imenima; umjesto toga promiče slovensku kuhinju u cjelini “, objašnjava priznati slovenski chef Martin Jezeršek.

gourmet-cup-ljubljana-1
Relais & Châteaux Kendov dvorac

Vrhunac večeri bili su chefovi Ana Roš (Hiša Franko), Philip Rachinger (Mühltalhof), nova nada kulinarskog svijeta i Jezeršek gostinstvo te njihovi timovi koji su pripremali hranu za 120 gostiju. Neformalni uvod i odabrana pjenušava vina, među kojima i Medot i 18 različitih slovenskih vina iz Hiše Koželja, pratio je jelovnik od devet sljedova, u kojima je svaki kuhar ugradio svoja tri originalna jela koja ističu njihov kulinarski put, priču i karakter.

Uvod u gurmanski kup Ljubljana – Gorenje Gourmet Cup – bila je upravo ta raskošna večera od nekoliko sljedova povezanih s izvanrednim vrhunskim slovenskim vinima. MasterChefov trio sudaca bili su Bine Volčič, Karim Merdjadi i Luka Jezeršek. Luka Jezeršek koji se diči s odličnim obiteljskim restoranima u Sloveniji te izvrsnim cateringom, ovaj je puta i kuhao te u zavidno dobro organizaciji cijele svečane večeri sa zimski tematskim jelima, ugostio oko stotinu gostiju u bajkovitom ambijentu uz svijeće.

Nedjeljni doživljaj obilježile su Michelin grickalice i prešani sendviči. Posjetitelji skijališta Krvavec bili su oduševljeni s domaćim i inozemnim kuharima koji su ponosno predstavili svoje kulinarske kreacije i ponudili kušanje vrhunskih delicija u zimskom snjegovitom ambijentu na samom skijalištu.

gourmet-cup-ljubljana-3Jure Tomič (Ošterija Debeluh) pripremio je napunjene raviole s dimljenom škarpinom, no mnogi gosti bili su oduševljeni s Anom Šušteršič (Jezeršek gostinstvo) i njezinoj demonstraciji na kojoj je sa starom željeznom peglom prešala sendviče.

gourmet-cup-ljubljana-4David Bucik (Gredič) impresionirao je goste kolačima od krumpira s kobasicama s Goriških Brda te šafranovim mousseom s biljem, a Guiseppe Mancino (Il Piccolo Principe **, Italija) sa svojim kolačima od čokolade i badema.

Dominirali su i kuhari iz Italije pa se tako Ivan Bombieri (Ristorante La Taverna *, Italija) istaknuo se izvrsnim raviolima punjenim mekom polentom, a kuhari Cesare Battisti i Luca de Santi (Ristorante Ratanà, Italija) pripremili su svinjski trbuh s hrskavom kožicom i čvarcima.

gourmet-cup-ljubljana-5Utorak na Krvavcu obilježio je Argeta Exclusive doručak koji je posluživao kuhar Janez Bratovž (JB restavracija), a nastavio se sa skijaškom utrkom Audi Pokal Gourmet, gdje je sudjelovalo 106 natjecatelja i završilo bogatom gastronomskom zakuskom na padinama.

Prvo mjesto na skijaškoj utrci kod ženskih ugostitelja osvojila je bivša skijašica Alenka Dovžan (Restavracija Ejga) i osvojila glavnu nagradu – jednogodišnji najam profesionalne Winterhalter perilice posuđa. Odlično drugo mjesto pripalo je Ani Roš, koja je pokazala umijeće i na bijelim padinama, a ne samo u kuhinji. Prvo mjesto među muškim ugostiteljima osvojio je Iztok Leskovar (SŠGT Celje).

gourmet-cup-ljubljana-11Također smo se pobrinuli za one koji su svoje slobodno vrijeme proveli u sunčanju na Krvavecu, a ne na skijalištu. Kuhar Marko Pavčnik (Pavus) oduševljavao je s rižotom od ječma s pivom i dimljenom pastrvom, Luka Košir (Gostišče Grič) s Krškopoljskim odojkom i Pekinškom patkom, Tomažom Bolkom (Gostilna Krištof) s vrućim Krškopoljskom svinjom iz eko uzgoja, te pastrvom iz ribarske farme Vodomec, Boštjan Trstenjak i Dejan Hren (Cubo) s tjesteninom s napuljskim raguom, Ilija Pejić (Ilija Golf Club Tarviso, Italija) ponudio je izvrsno polako kuhani svinjski vrat a Ksenja Krajšek Mahorčič svinjske obraze, Srečko Kunst i Ratimir Harapin (Gostilna Šempeter) te Michelinov kuhar Guiseppe Mancino (Il Piccolo Principe **, Italija) s dugo kuhanom patkom.

gourmet-cup-ljubljana-10“Izrazito mi je drago što su slovenski kuhari sudjelovali na Gourmet Cupu u Ljubljani. Puno ugostitelja, među kojima su bili Uroš Štefelin i Igor Jagodić, sudjelovali su na skijaškoj utrci. Takvi događaji su očigledno nužni u našoj branši. Veliki interes kuhara došao je iz susjednih zemalja, posebice Italije odakle su ove godine došli mnogi poznati kuhari. I ne samo to, svi slovenski kuhari prisutni na Gourmet Cupu Ljubljana odustali su od svojih naknada. Skupljena sredstva će ići u Zavod Pod strehco s kojim ja osobno radim neko vrijeme. Njihova primarna aktivnost je svakodnevna priprema tople hrane i distribuciju hrane socijalno ugroženim ljudima. Zajedno ćemo doprinijeti s više od 2.780 obroka “, objašnjava Luka Jezeršek.

gourmet-cup-ljubljana-9Ove godine Gourmet Cup Ljubljana se približio svojoj dugoročnoj viziji i strategiji – postati najvažniji gastronomski događaj, ne samo u Sloveniji nego i u regiji, u kojoj će uvelike pridonijeti partnerstvu s turističkom zajednicom Ljubljane i suradnjom s Gourmet Ljubljana.

Organizator je bio Jezeršek gostinstvo, čiji je glavni moto kako svaki obrok mora biti sadržavati i iskustvo, također potvrđuje kako su planovi za Gourmet Cup 2019 u tijeku.

gourmet-cup-ljubljana-8Posjetitelji su stoga iz prve ruke mogli vidjeti spoj teorije i prakse. U Ljubljani u dvorcu održana je edukativna konferencija pod vodstvom Ane Roš, gdje su ugledni govornici, kritičari, predstavnici državnih i obrazovnih institucija i oglašivača podijelili svoje ideje i stavove. “Konferencije kao što je ova predstavljaju platformu gdje možemo biti iskreni i dobro se pogledati u zrcalu. Znamo da je pred nama dug put i da je potrebno još puno toga izgraditi, ali istodobno osjećam da smo našli izvrsnu početnu točku “, rekla je Ana Roš, najbolja ženska kuharica na svijetu.

Više od 160 sudionika slušalo je raspravu o dva najaktualnija pitanja na dva panela i okruglim stolovima

gourmet-cup-ljubljana-7Prva tema bila je potencijal Slovenije kao kulinarske destinacije na kojoj su govornici (Ana Roš, Toni Tomašek, Justyna Adamczyk, Barbara Zmrzlikar, Paolo Marchi, Eva Štravs Podlogar i Petra Stušek) zaključili da Slovenija zasigurno ima puno potencijala. Naime, sa stajališta prirodne raznolikosti, u relativno maloj zemlji, Slovenija nudi veliku raznolikost prehrambenih navika. Ovaj potencijal trebali bi prepoznati državni predstavnici te naročito ugostitelji koji mogu i moraju pridonijeti porastu gastronosmskih znatiželjnika u Sloveniji. Posebno u ovom trenutku, budući da je svijet zainteresiran za ovu dragulj u Europi zbog iznimnog uspjeha Ane Roš koja je postala u 2017. godini najbolji ženski kulinarski chef na svijetu.

gourmet-cup-ljubljana-6Istodobno, Slovenija mora poraditi na pronalaženju kulinarskog identiteta, gdje Ana Roš zagovara autentičnost i podiže kvalitetu na svim razinama ponude – od pubova do hotela te restorana koji nude vrhunsku kuhinju.

U drugom dijelu sudionici su razgovarali o pitanju stvaranju kompetentnih stručnjaka. Govornici (Ana Roš, Enrico Dandolo, Arturo Sims, Achim Schmitt, Maja Makovec Brenčič, Janez Damjan, Luka Šmigoc) istaknuli su globalni izazov u nedostatku odgovarajućeg osoblja u ugostiteljstvu, posebice konobara. Danas turizam ima veliki utjecaj na gospodarski razvoj i rast BDP-a više nego ikada, jer je i turista više nego ikad. Istodobno se uočava kontinuirana podjela između ponude i potražnje u sektoru adekvatno osposobljenog osoblja. Govornici su se složili da je neophodno modernizirati obrazovne programe stručnih škola, ali istodobno se razgovaralo o potrebi rješavanja problema na razini osnovnih škola i upoznavanja djece sa zanimanjima kao što su konobar kojem treba vratiti dostojanstvo kao životnoj karijeri.

 

Tekst: Wish.hr

Fotografije: Rene Karaman