Grand Cro vinari u New Yorku

Premijerno su se predstavili međunarodnoj publici…

 

 

Vina udruge Grand Cro američkoj su publici dočarali hrvatski terroir i približili autohtone, kao i hrvatski pogled na međunarodne sorte.

Udruga vinara Grand Cro po prvi se put predstavila međunarodnoj javnosti nastupom tijekom predstavljanja vina u Astor Wine&Spirits centru u New Yorku 26. veljače, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede.

Grand Cro, koji čine devet vinarija iz gotovo svih hrvatskih regija, okupljenim je profesionalcima predstavila ključne značajke autohtonih hrvatskih sorti, poput malvazije i terana, plavca malog i pošipa, ali i hrvatsku izvedbu vina temeljenih na međunarodnim sortama. Udruga je na taj način američkim sommelierima, ugostiteljima, vinskim kritičarima i medijima predstavila hrvatski terroir, ono što usko definira specifičnost hrvatskih vina.

Udruga Grand Cro osnovana je početkom godine. Čine je vinarije Baković, Bibich, Bolfan Vinski vrh, Boškinac, Duboković, Korta Katarina, Meneghetti, Roxanich i Saints Hills. Riječ je o prvoj hrvatskoj udruzi koja okuplja neke od vodećih vinarija različitih hrvatskih regija, a čije su aktivnosti usmjerene na zajednički nastup na domaćem i međunarodnom tržištu te pronalaženja kanala prodaje i distribucije.

Udruženje vinarstva pri HGK održalo je predstavljanje vina u New Yorku pod nazivom novog brenda Vina Croatia-Vina Mosaica. Grand Cro je na događanju nastupio uz niz drugih vinarija iz svih hrvatskih regija. Mjesto održavanja, Astor Wine&Spirits, jedno je od vodećih gradskih mjesta za ovu vrstu predstavljanja. U sklopu prostora nalazi se i veliki dućan s vinima, na kojim se od ranije već nalazi i izbor hrvatskih vina.

U sklopu predstavljanja održana su i dva masterclassa pod vodstvom američkih poznavatelja hrvatskih vina, Cliffa Ramesa, sommeliera i blogera te Mike DeSimonea i Jeffa Jensena, autora poznatijih pod pseudonimom World Wine Guys.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.