Hidroavioni od ljeta u Novalji

Od ove sezone u Novalji starta putnička linija hidroavionom koja će je povezivati sa Zagrebom,  Anconom, Splitom, Zadrom i  Rijekom. Grad je tako ostvario suradnju s avioprijevoznikom European Coastal Airlines – ECA, tvrtkom sa sjedištem u Splitu, koja je protekle godine već ostvarila suradnju s dvije otočke destinacije Jelsom na Hvaru i Rabom.

Osim Novalje i otoka Paga u njihovoj ponudi od ove godine će se naći i linije prema Veloj Luci na Korčuli i otoku Lastovu. Letovi hidroavionom prvenstveno su dodatak turističkoj ponudi, ali također pružaju priliku i domaćem stanovništvu da do nekih odredišta koriste jedinstvenu liniju koja će ih ‘u jednom potezu’ vrlo brzo dovesti do željenog odredišta.

Partneri na ovom projektu su Grad Novalja, Lučka ispostava Novalja i Turistička zajednica, a u tijeku je tehnička priprema i ishođenje koncesije za izgradnju i korištenje pontonskog pristaništa za uspostavu hidroavionskog prometa u luci Novalja. Iako ECA po svojim standardima leti iz luke u luku, po potrebi  turiste može preuzeti direktno na aerodromima, u ovom slučaju to su Split, Zadar ili Rijeka, što je jako praktično ukoliko se radi o avio gostima i charterima. Statistike ukazuju da se boravak na destinaciji znatno skratio, a da je dolazak avio kompanijama, pogotovo onima low cost  ili charterima sve poželjniji.

Cijene karata su u pripremi i znat će se, kao i redovi vožnje, koncem ožujka, ali za usporedbu možemo navesti trenutnu cijenu na relaciji Rab – Aerodrom Rijeka koja iznosi 99 kuna ili Split – Jelsa po cijeni od 149 kuna. Vrijeme letenja na relaciji Novalja – Zagreb, kao i na relaciji Novalja -Split  iznosi 40 minuta. Od Novalje do Ancone stiže se za 39 minuta, do Rijeke za 19 minuta dok vožnja na relaciji Novalja – Zadar traje samo 15 minuta.

Osim brzine, komfora i sasvim ugodnih cijena karata, turisti dobivaju i novu, dodatnu  mogućnost prijevoza do destinacije te im se pruža i poseban, nov, pomalo ekskluzivan  doživljaj letenja hidroavionom.  Ujedno, već za ovu sezonu  ECA planira i određene ‘linije s otoka na otok’, odnosno rute povezivanja otoka,  za što postoji znatan interes na turističkom tržištu.

P. R.