Hotel & Gastroteh i Sajam nautike

Poslovna godina na Zagrebačkom velesajmu već tradicionalno počinje u veljači s dva sajma: Zagrebački sajam nautike i Hotel&Gastroteh.

Zagrebački sajam nautike, nezaobilazno je mjesto okupljanja najpoznatijih svjetskih proizvođača plovila, ali i domaćih brodograditelja, a u svom 24. izdanju izložit će bogatu ponudu brodskih motora, opreme za ronjenje, ribolov i jedrenje, te nautičke odjeće i obuće, što tu priredbu redovito čini dobro posjećenom, kao i poslovno najuspješnijim nautičkim sajmom u regiji.

Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici u Zagrebu.
Želite okusiti neke nove avanture? Roniti? Samo dođite, ima puno zanimljivosti. U paviljonu 10a bit će postavljen bazen u kojem će ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirati svoje umijeće.

Posjetitelji sajma imat će priliku u montažnom bazenu promjera 10m uz instruktora ronjenja, besplatno isprobati ronilačku opremu te uz kratki tečaj zajedničkim uronom pogledati podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića – nagrađivanog podvodnog fotografa. Svoje usluge ponudit će mnogobrojne hrvatske marine, čarter tvrtke, brodogradilišta, te škole, agencije, klubovi, institucije i udruženja vezana za nautiku i nautički turizam. Sretnog posjetitelja očekuju i bogate nagrade.

Uoči turističke sezone od  18. do 21. veljače na Zagrebačkom velesajmu održava se Hotel & Gastroteh, 7. međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija.

Ovaj sajam okuplja proizvođače i distributere iz HoReCa sektora, a  uz najznačajnije hrvatske tvrtke sudjeluju izlagači iz Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Slovenije, Mađarske, Turske… Većina izlagača pripremila je prezentaciju izložene opreme, a sve je popraćeno atraktivnim stručno-pratećim  programom. Najbolji  hrvatski kuhari 2014. godine koji će na tradicionalnom kulinarskom natjecanju Cro Top 10 stvarati mala kulinarska remek djela od namirnica s kojima će se upoznati neposredno prije natjecanja.

Svakodnevno će se pripremati i degustirati autohtona jela hrvatskih regija (autohtoni proizvodi, eko hrana, vino, rakija, kolači, pršut, sir, med, voće, kava i ostale delicije). Dođite i probajte kamenice iz Dubrovnika, samoborske kremšnite i slavonski čobanac. Uživajte u mirisima i okusima hrvatskog sjevera i juga. Neka vaša nepca osjete raj dok za vas kuhaju najbolji hrvatski kuhari od Branka Ognjenovića do Gorana Albinija Kamanja.
Buduće kuharske zvijezde iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta prezentirat će svoja znanja i vještine, ali i upijati znanja od svojih etabliranih  kolega.

Želite se sami iskušati u pripremi mignona, izradi dekoracija ili zadiviti goste svečanog uređenim stolom? Nema problema. Na besplatnim radionicama možete sve to naučiti. Pripremljen je i novi projekt Burza hrvatskih vina, čiji je cilj na jednom mjestu ponuditi najbolja vina hotelijerima, trgovcima, distributerima kao i drugim potencijalnim kupcima.

U stručnom  dijelu posebno se ističe skup: Proizvedeno u Poljskoj – mogućnosti suradnje s hrvatskim kompanijama. Razvoj poljskog izvoza i međunarodne suradnje, prodaja hrane i proizvodnja u Poljskoj, karakteristike i perspektive poljskog tržišta namještaja, samo su neke od brojnih tema na ovom skupu. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.

Spoj ova dva komplementarna sajma zasigurno doprinosi kvalitetnijoj sajamskoj ponudi i višoj razini poslovnosti na zadovoljstvo svih sudionika s područja nautike, gastronomije i hotelsko-ugostiteljske opreme koji zajedno kroz srodnu tematiku mogu unaprijediti turističku ponudu.

P. R.