Hrvatski kuhari otputovali na Kulinarsku olimpijadu

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetsku kulinarsku olimpijadu u Njemačku.

Kulinarska olimpijada najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava svake 4 godine u sklopu sajma IKA u Erfurtu. Prvo natjecanje odvilo se davne 1900. godine, a od tada, svake četiri godine, kuharske i slastičarske reprezentacije, mlade reprezentacije, regionalni timovi, catering i vojni timovi te individualci natječu se u svojim disciplinama za najsjajnija odličja. Ove godine od 22.-26. listopada Efurt će ponovo biti mjesto susreta preko 3000 kuhara iz preko 50 zemalja svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti preko 30000 posjetitelja, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja.

ika-2016-nacionalna-reprezentacija_39

Hrvatsku će u Njemačkoj u 5 kategorija predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i voditelj projekta Damir Crleni odabrali su najbolje kuhae i slastičare na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza ).

U želji da se hrvatska gastronomija predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su već krajem prošle godine. Jela koje su osmislili testirana su u nekoliko navrata te su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će činiti žiri. Reprezentativci su vodili računa da izbjegnu sve prepreke koje su stavljene pred njih te da se vrate sa što sjajnijim odličjima. Na put odlaze danas, 18. listopada u večernjim satima iz baze u Trakošćanu gdje su obavili posljednje pripreme uoči polaska. Hrvatski reprezentativci će se predstavljati od subote do utorka, a u srijedu, 26.10. biti će objavljeni i njihovi rezultati u sklopu završne ceremonije i dodjele nagrada.

Damir Crleni – voditelj projekta                        Hrvatski kuharski savez

Marinko Jurešić – izbornik reprezentacije      Istraturist Umag d.d.

ika-2016-nacionalna-reprezentacija_70

Članovi nacionalne kulinarske reprezentacije

Rozalija Neralić          Restoran Cvjetno, SC Zagreb

Ante Ojdanić               Hotel Cornaro, Split

Zoran Herman             Vindija d.d., Varaždin

Ivan Đukić                  Restoran Lipov hlad, Osijek

Marijan Bošnjak          NPB Dr. Ivan Barbut, Popovača

Nikolina Lončar          Hotel Zlatan, Koprivnica

ika-2016-regionalna_50

Članovi Regionalnok kulinarskog tima Varaždinske županije:

Zlatko Novak              Restoran Bedem, Varaždin

Željko Bešanić             Hotel Minerva, Varaždinske Toplice

Grozdana Bohoroč      Hotel Turist, Varaždin

Marija Kuzminski       Hotel Turist, Varaždin

Mladen Habunek        Vindija d.d., Varaždin

Marin Sambolek          Hotel Turist, Varaždin

 

Više o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici
http://www.olympiade-der-koeche.com/en.html

PR: HKS