
Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetsku kulinarsku olimpijadu u Njemačku.
Kulinarska olimpijada najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava svake 4 godine u sklopu sajma IKA u Erfurtu. Prvo natjecanje odvilo se davne 1900. godine, a od tada, svake četiri godine, kuharske i slastičarske reprezentacije, mlade reprezentacije, regionalni timovi, catering i vojni timovi te individualci natječu se u svojim disciplinama za najsjajnija odličja. Ove godine od 22.-26. listopada Efurt će ponovo biti mjesto susreta preko 3000 kuhara iz preko 50 zemalja svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti preko 30000 posjetitelja, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja.
Hrvatsku će u Njemačkoj u 5 kategorija predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija i Regionalni tim Varaždinske županije. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i voditelj projekta Damir Crleni odabrali su najbolje kuhae i slastičare na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod kapom WACS-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza ).
U želji da se hrvatska gastronomija predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su već krajem prošle godine. Jela koje su osmislili testirana su u nekoliko navrata te su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će činiti žiri. Reprezentativci su vodili računa da izbjegnu sve prepreke koje su stavljene pred njih te da se vrate sa što sjajnijim odličjima. Na put odlaze danas, 18. listopada u večernjim satima iz baze u Trakošćanu gdje su obavili posljednje pripreme uoči polaska. Hrvatski reprezentativci će se predstavljati od subote do utorka, a u srijedu, 26.10. biti će objavljeni i njihovi rezultati u sklopu završne ceremonije i dodjele nagrada.
Damir Crleni – voditelj projekta Hrvatski kuharski savez
Marinko Jurešić – izbornik reprezentacije Istraturist Umag d.d.
Članovi nacionalne kulinarske reprezentacije
Rozalija Neralić Restoran Cvjetno, SC Zagreb
Ante Ojdanić Hotel Cornaro, Split
Zoran Herman Vindija d.d., Varaždin
Ivan Đukić Restoran Lipov hlad, Osijek
Marijan Bošnjak NPB Dr. Ivan Barbut, Popovača
Nikolina Lončar Hotel Zlatan, Koprivnica
Članovi Regionalnok kulinarskog tima Varaždinske županije:
Zlatko Novak Restoran Bedem, Varaždin
Željko Bešanić Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
Grozdana Bohoroč Hotel Turist, Varaždin
Marija Kuzminski Hotel Turist, Varaždin
Mladen Habunek Vindija d.d., Varaždin
Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin
Više o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici
http://www.olympiade-der-koeche.com/en.html
PR: HKS