II. Regata krstaša Pesaro – Lošinj “Agostino Straulino”

 Drugu godinu za redom na relaciji Pesaro – Mali Lošinj, održana je regata krstaša 2. Memorijal “Agostino Straulino”, u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugo te Cluba Nautico Pesaro. Od ukupno 28 krstaša, titulu prvoplasiranog osvojio je Percetti Gabriele na brodu Orzelli. Nakon starta regate 2. lipnja u 9 sati u Pesaru, Percetti je uplovio u malološinjsku luku u 20:45 sati, pri tom odjedrivši 95 NM (nautičkih milja).  Među prva tri prvoplasirana natjecatelja, odmah nakon Percettija, svoje su mjesto zauzeli Bartolucci Paolo (brod My Twins) i Moromi Anteo (brod Polimar).

U sklopu jedriličarske manifestacije Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s JK Jugo organizirali su tematsko vođenje za sudionike regate, na kojem su ih upoznali s botgatom tradicijom pomorstva i jedrenja na otoku Lošinju. U sklopu obilaska, posjetili su rodnu kuću Agostina Straulina, njegovo posljednje počivalište na groblju Sv. Martin , a također su posjetili i staru pomorsku školu koju je olimpijac pohađao. Ispred spomen ploče koja se nalazi na staroj pomorskoj školi u Malom Lošinju, održan je kratki susret uz prigodno obraćanje sudionicima i svima zainteresiranima, a vezan uz život i uspjehe Agostina Straulina, najvećeg jedriličara u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Sudionici su razgledali i novootvoreni Muzej Apoksiomena gdje ih je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić, uručivši im prigodne poklone.

losinj 1

Uz sportsko nadmetanje, cilj manifestacije je i bratimljenje luke Pesaro i luke Mali Lošinj te buduća suradnja dva grada, njihovih turističkih agencija i turoperatora na međusobnoj razmjeni programa i projekata. Agostino Straulino bio je, ali i ostao inspiracija i uzor mnogim lošinjskim pomorcima i jedriličarima čiji se pustolovni duh osjeća i danas, osobito u trenutku kada se lošinjskom lukom raspnu jedra lošinjske regate, čiji je inicijator sam Straulino. Osim što je ostavio neizbrisiv trag u svijetu sporta, Straulino i danas predstavlja neizbrisivu sponu između dvije nacije koje su pronašle zajednički suživot na otoku.

PR: Grada Malog Lošinja