Iločka berba grožđa

Početkom rujna u Iloku se tradicionalno od 1962. godine održava kulturno-zabavna i gospodarsko-turistička manifestacija ‘Iločka berba grožđa’.

Proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja, prvenstveno mladih koji nisu imali puno prilike za slobodna druženja u samom mjestu i vinogradima.

Do današnjih dana ‘Iločka berba grožđa’ prerasla je u značajnu manifestaciju etno-vinsko-turističkog karaktera koja traje više dana i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa.

Glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, u programima, u kojima sudjeluje oko 400 sudionika, a na kojima bude oko 8.000 posjetitelja. Dio gostiju dolazi i iz susjedne Vojvodine.

Pokrovitelji i počasni sudionici ‘Iločke berbe grožđa’ do sada su bili predsjednici Vlade i Sabora te drugi visoki dužnosnici, što je potvrda značaja manifestacije i potpora revitalizaciji istočne Slavonije. Organizatori su ove manifestacije, koja se održava od 31. kolovoza do 8. rujna, Grad Ilok i Turistička zajednica grada Iloka.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.