Iločki Muzej u loncu

U Iloku se proteklog petka u restoranu hotela Dunav održao kulturno-gastronomski događaj ‘Muzej u loncu – al’ se nekad dobro jelo baš’. Riječ je o istoimenom projektu Maje Žebčević Matić iz Muzeja grada Požege, koja je prikupila brojne stare recepte požeškog kraja i običaje kulture stola te ih prezentirala posterima, posebnom knjižicom i blogom istoimenog naziva.

Ova prvotna priča se kroz suradnju sa Zajednicom turističkih vodiča Slavonije, Baranje i Srijema proširila i na druge krajeve te na neki način postala putujuća kulturno-gastronomska jestiva izložba i turneja, a Ilok je peti grad koji se u to uključio.Ilok-Muzej u loncu B [800x600]

Cilj turneje je od projekta u kulturi napraviti kulturno-turistički koji će sačuvati stare recepte i jela te ugostitelje i goste potaknuti na njihovo korištenje. Također, cilj je da se lista jela, koja je počela kao jela Požeštine, proširi i receptima iz drugih krajeva istočne Hrvatske te da svaki domaćin sudjeluje u projektu spravljajući neko jelo iz svog menua. Naknadno se uključio i Sommelier klub Hrvatske te vinari tako da se jela kombiniraju s lokalnim vinima.

Gosti su ovom prigodom u Iloku mogli kušati neka od zanimljivih jela pout cicvare, vinogradarskog ćevapa, iločkog ćevapa, čorbe kiselice, masne tarane, radecki riže… Na stolu su prezentirana i kušana vina iločkih vinarija Trs, Dolić-Kraljević, Ivan Čobanković i Srijemska kapljica, sljubljena uz pojedine slijedove po preporuci sommeliera.

I. M.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.