Istarski magarac u gastronomiji

U cilju trajne zaštite istarskih autohtonih pasmina, AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre, uz potporu Istarske županije aktivno provodi programe zaštite autohtonih pasmina.

Model gastronomske valorizacije mesa istarskog goveda pokazao se vrlo uspješnim te je nakon devet godina implementacije projekta rezultat preko 1600 grla boškarina u Istri i Kvarnerskim otocima.

Prema istom modelu AZRRI (Agencija za ruralni razvoj Istre), zajedno uz uzgajivače udružene u udrugu Istrijanski tovar i ugostitelje iz Istre, kroz multidisciplinarni pristup provodi valorizaciju i promociju mesa istarskog magarca. Kvaliteta mesa istarskog magarca proizašla iz jedinstvene prehrane na istarskim pašnjacima, uz veliku raznolikost biljne mase koju magarci konzumiraju, osnova su dodane vrijednosti mesa istarskog magarca. Specifično meso sa svim svojim okusima i mirisima izazovna je sirovina za kuhare i ugostitelje, te se upravo zbog toga svake godine organiziraju posebne radionice s mesom istarskog magarca, jedna od kojih je održana i ovaj tjedan u Edukacijskom gastronomskom centru Istre.Robert Perić-radionica-istarski magarac

Različite tehnike pripreme, uz isticanje svih najboljih kvaliteta mesa, pristup su kojeg je Robert Perić, mentor radionice, prezentirao polaznicima, kuharima desetak ugostiteljskih objekata. Lešada od mišića, pirjana plećka, tagliata od slabine, pisanica u vakumu, sve kombinirano uz jednostavne priloge i neinvazivne okuse kako bi se istakle sve odlike ove jedinstvene namirnice. Želja je potaknuti kreativnost kuhara koji nakon radionice uz stečena znanja i vještine sami kreiraju svoja nova jela i predstavljaju meso istarskog magarca prema svojim željama i mogućnostima. Na taj način stvara se velika paleta raznolikih jela od mesa istarskog magarca što u konačnici poboljšava gastronomsku ponudu istarskih ugostitelja.

P. R.