Istarski terroir Benvenuti vina

Kao jedna od rijetkih vinarija koja ima sve adute da to doista i može, vinarija Benvenuti je na privatnom kušanju za predstavnike ugostitelja, profesionalaca u gastronomiji i medije prikazala kako Istra nije samo zemlja za jednostavna vina brze konzumacije.

Nikola Benvenuti – koji zajedno s bratom Albertom i ocem Livijom vodi proizvodnju – predstavio je odležana vina Anno Domini godišta 2008. do 2010. te gamu slatkih vina, Coronu Grande 2012., Malvaziju Istarsku San Salvatore 2010., Muškat Momjanski San Salvatore 2009. te slatki Teran 2011.

Na kušanju u prostorijama zagrebačke MIVA Galerije pojašnjeno je kako je odreda riječ o vinima koja dolaze iz vinograda specifičnih po nadmorskoj visini na kojoj su smješteni, kao i po sastavu tla, što im daje osebujan karakter. I Anno Domini, i slatka vina, proizvedena su u ograničenim količinama zbog želje vinarije da naglasak daju na kvalitetu, ne kvantitetu proizvoda. Portfelj Benvenutija, koji zaokružuju već poznati Malvazija i Teran, pokazuju kako je vinarija među prvima u Istri koja može ponuditi izuzetna vina u svim kategorijama te na taj način istaknuti bogatstvo tog dijela Hrvatske.

P. R.