Istra u čaši i tanjuru

Istra u svako doba godine gostu ima nešto za ponuditi, a njezin sjeverozapadni dio bio je odredište za jesensko dvodnevno druženje Kluba Gastronauta.

San-Rocco-gazda-Tulio-Fernetich-i-Karin-Mimica-te-gradonačelnk-Brtonigle-To je udruga štovatelja i promicatelja kulture stola, mahom ugostitelja, okupljenih oko tvrtke Abisal, Karin Mimice. Gastronauti, iz raznih područja Hrvatske, ali i iz inozemstva, otkrivanje enogastro delicija počeli su u čarobnom hotelu San Rocco obitelji Fernetich u Brtonigli.

Bio je to uvod za posjet Vinariji Franca i Vesne Cattunar u susjedstvu, obližnjoj Novoj Vasi. Vinom su se počeli baviti još 1985. godine, a danas su podigli golemu, tehnološki suvremeno opremljenu vinariju u kojoj je i 150 barriquea.

Vito Andrić - GastronautObrađuju 45 hektara, polovica je od toga malvazija, 30 posto je terana, ostalo su chardonnay, sauvignon, muškat žuti i ruža, merlot, cabernet sauvignon. Proizvode i rose pjenušac od terana.

Vinogradi su im na sve četiri zemlje (crvenoj, bijeloj, crnoj i sivoj), po čemu je taj kraj poznat.

U Novigradu, domaćini, hotel Nautica (direktorica Suzana Vrtičević Tica) u samoj marini dočekali su Gastronaute pićem dobrodošlice, najstarijim biljnim likerima na svijetu Chartreuse. Tema večere u njihovu restoranu Navigare bila je ‘Okusni wellness – vanilija i skiperski specijaliteti’. Na jelovniku su bili salata s kapešantom i maslinovim uljem s vanilijom, marinirani carpaccio brancina u soku naranče, limete i vanile, pa file lososa s finom kremom graška i korijena peršina i maslinovim uljem s vanilijom… Uz Cattunarove malvaziju i chardonnay, točeni su  i daruvarska graševina i sauvignon, Josićev sauvignon i Buhačev traminac. Na kraju – degustacija sjajnih rumova, uvoznika Vitis O&N kao i biljnih likera.

Degustacija-u-Uljari-Babić-Michelle-BabićSljedećeg dana prvo je bio posjet uljari obitelji Babić (Michelle i Ante), i baš je počinjala berba maslina. Otvorena je 2007. godine, imaju 1800 stabala (nisu sva još u rodu), godišnje dobiju 1500 do 2000 litara. Sorte su im lecino, buža i istarska bjelica. Sadit će još, do 2300 maslina, što im je dovoljno, računaju, da se od ulja može živjeti. Prerađuju masline i za druge.

DegrassiNakon ulja valjalo je kušati i vino, u vinariji jednog od najpoznatijih i najboljih istarskih i hrvatskih vinara Morena Degrassija u Bašaniji kod Savudrije. Sa suprugom Alison često priređuje i degustacije, u atraktivno uređenoj kušaonici, uz asistenciju neizbježnog Siniše Škaberne. U Degrassijevih je 25 hektara vinograda sa čak 16 sorti, na nekim od najboljih istarskih položaja kao što su Bomarchese, Contarini, Ferme… Kod crnih mu se vina ističu teran, merlot  i cabernet sauvignon, u butelje puni i cabernet franc, prestižne su crne kupaže pod imenom Terre Bianche, a s istim imenom i bijele kupaže u kojima su malvazija, sauvignon, chardonnay i viognier; u nas rijedak viognier s juga Francuske veliki mu je favorit, užitak su i rosei. Vina su mu poznata i po duljem odležavanju, dozrijevanju.

Restoran-Badi-u-sredini-gazda-BadurinaZa odličan se ručak nakon toga pobrinuo restoran Badi u Lovrečici blizu Umaga. Tema je sada bio švoj, tj. list. Maštovite, bogate kreacije s osobnim pristupom: carpaccio od filea lista u točadi rikole, pa sjajni marinirani list u medu, potom reducirani consome s tortelinama punjenim listom, file lista na kremi od riže sa šafranom i list sa crnim tartufom. Uz Degrassijeva vina točene su i malvazije Piquentum te sivi pinot Franca  Armana.

Vito Andrić
Foto: Željko Suhadolnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.