Istraživanje: Većina Hrvata konzumira margarin

Više od dvije trećine stanovnika Hrvatske u dobi od 15-64 godina, točnije 68 %, konzumira margarin, pokazalo je telefonsko istraživanje agencije Hendal, provedeno u veljači na uzorku od 790 ispitanika. Ljubitelji margarina smatraju ga ukusnim i u vrlo visokom %tku ne mijenjaju svoje mišljenje.

Najviše konzumenata (57 %) margarin jede jedan do tri puta tjedno. Minimalno jednom tjedno konzumira ga 70% potrošača, a učestalih potrošača koji margarin jedu svakodnevno ima 12 %. Većina margarin konzumira najčešće namazan na kruh (52 %), a zatim u kolačima i slasticama (41 %). Tvrdnja s kojom se i konzumenti i nekonzumenti slažu je da je margarin svestrani proizvod.

Zvijezda je jedini hrvatski proizvođač margarina, koji svojim potrošačima nudi 15 vrsta margarina od kojih 7 ulazi u kategoriju mazivih margarina, a 6 vrsta margarina se koristi za pripremu različitih kolača i slastica. Pod svojim najpoznatijim brandom Margo, Zvijezda nudi pet mazivih margarina, dok je brand Omegol već prepoznat kao odličan izvor omega-3 esencijalnih masnih kiselina.

Posljednje inovacije su Omegol sa sjemenkama lana i tvrdi margarin za prhke kolače. Omegol sa sjemenkama lana i prosa sadrži i repičino ulje koje prirodno sadrži omega 3 masne kiseline, vitamine A i D koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava te ne sadrži gluten. Novi margarin za prhke kolače, osim što tijestu daje onu neodoljivu kombinaciju mekoće i hrskavosti, osigurava duže čuvanje i svježinu kolača.

Masnoće koje nalazimo u margarinu od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma, jer su izvor energije, sastavni dio staničnih membrana, te omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu. Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.

Zvijezda