Istria Gourmet Festival u Umagu

Uoči početka 24. Vegeta Croatia Opena koji će se u Umagu održati od 18. do 28. srpnja, u zagrebačkom hotelu Sheraton predstavljen je četvrti Istria Gourmet Festival (IGF), koji će ove godine još sadržajnije predstaviti što sve Istra može ponuditi ljubiteljima vrhunske hrane i vina.

Naime, ovogodišnji IGF kao i do sad sačinjavat će Istria Gourmet Restoran čiji partner od ove godine postaje naširoko poznati gourmet restoran San Rocco, u Našoj kužini svoje specijalitete servirat će konobe Buščina, Nono te Food&Wine Primizia, dok će najbolja istarska vina biti moguće kušati u prostoru Vinistre. Ovogodišnja novost je zona Taste Istria, gdje će se svakodnevno predstavljati ponajbolji istarski proizvođači vina, maslinova ulja, pršuta, sira…

‘Istria Gourmet Festival, četvrtu godinu za redom, još je sadržajno bogatiji od prethodnih. Izdvojila bih ovogodišnju novost, Taste Istria, pomno osmišljenu reviju biranih istarskih vinara i istarskih delicija. Za vrijeme trajanja festivala, održat će se osam večeri vinskih degustacija, na kraju kojih će se proglasiti ATP vino. Partneri festivala su tri ponajbolja restorana Sjeverozapadne Istre, a moći ćemo uživati i u gurmanskim specijalitetima restorana članova udruženja Jenues Restoratuers d’Europe i restorana s Michelinovim zvjezdicama. Vrhunski jazz Ante Gela, glazbena je kulisa festivala’, izjavila je direktorica Izvršnog odbora turnira Arlen Brozić te istaknula čime se ovogodišnji IGF može pohvaliti.

Partner Istria Gourmet Restorana je gourmet restoran San Rocco, član udruge Jeunes Restorateurs d’Europe, sa chefom Zoranom Čobanovom. Restoran će biti otvoren za sve zainteresirane svakoga dana turnira od 12 sati do ponoći. U ponudi će se naći à la carte menu kuće i degustacijski menu Green Istria, Blue Istria i Mediterraneo. Posebni gost Istria Gourmet Restorana bit će Emanuele Scarello, iz talijanskog restorana Agli Amici. Restoran se nalazi u Udinama, član je JRE, a u 2012. kao rezultat iznimno kvalitetnog rada, pristigla je i druga Michelinova zvjezdica. Emanuele Scarello u IGR-u gostovat će na dan polufinalnih mečeva, u subotu 27. srpnja. Jedan od najcjenjenijih slovenskih kuhara, mladi Tomaž Kavčič iz konobe Pri Lojzetu, člana JRE, nastupit će po završetku finalnog meča u nedjelju, 28. srpnja.

Ovogodišnja novost – Taste Istria

Taste Istria potpuna je novost IGF-a, a predstavlja reviju biranih istarskih delicija. U Taste Istria zoni nalazit će se ponajbolji istarski vinari: Kozlović, Coronica, Degrassi, Cuj, Kabola, Cattunar, Matošević, Benvenutti, Franc Arman i Laguna Vina. Osim vrhunskih vina, ovdje će biti moguće kušati i vrhunske istarske sireve Kumparička i Laguna Histria, kao i istarske tartufe i pršute.

Istarsku kužinu zajednički će predstavljati ponajbolje konobe SZ Istre- konoba Buščina, konoba Nono i Food&Wine Primizia.  Bit će otvorena svakoga dana turnira, a posjetiteljima će se predstaviti specifičnosti istarskih specijaliteta. U ponudi će se naći i posebno pripremljen ATP menu po promotivnoj cijeni.

Za promociju vinske kulture na turniru i ove je godine zadužena Vinistra. Najbolja istarska vina, koja su sudjelovala na Vinistri 2013., bit će predstavljena na Vegeta Croatia Openu.

Vođene degustacije vina posvećene su otkrivanju i valoriziranju specifičnosti istarskih sorti. Degustacije se organiziraju u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, a vodi ih Sandi Paris, jedan od najcjenjenijih hrvatskih sommeliera. Po principu blind testinga svake večeri degustiraju se tri vina, a teme dana su vezane za specifičnosti istarskih autohtonih sorti. Posljednjeg dana turnira, ovisno o glasovanju žirija, predsjednik Ivo Josipović uručit će nagradu proizvođaču čije vino je dobilo najviše bodova, čime će i biti proglašeno ATP vinom. Ulaz na sve degustacije bit će slobodan za posjetitelje uz prethodnu najavu.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.